Mač sa dvije oštrice
14

Svi govore o Wagneru, ali ko su ostali plaćenici kojima Rusija "sama sebi kopa rupu"

B. R.
Wagnerovo sjedište u Sankt Peterburgu (Foto: EPA-EFE)
Wagnerovo sjedište u Sankt Peterburgu (Foto: EPA-EFE)
Wagner kao ruski plaćenici su u fokusu svjetske javnosti tokom agresije Rusije na Ukrajinu. No, postoje i druge ruske plaćeničke grupe.

Jedan od razloga zašto je Wagner u fokusu jeste i njihov šef Jevgenij Prigožin koji često javno istupa. Wagner je među brojnim ruskim privatnim vojnim kompanijama koje su bogate i utjecajne. Kako je objavio Euronews, regrutuju bivše specijalce, zatvorenike, skitnice, adrenalinske ovisnike i druge iz cijelog svijeta.

Direktor neprofitne organizacije Centar za demokratski integritet Anton Shekhovtsov je napomenuo da ruske elite shvataju da privatne vojne kompanije mogu imati koristi od Kremlja. Prema njegovim riječima, ako doprinesu ratnim naporima u Ukrajini, bit će nagrađene.

Čelnik Čečenske Republike i saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Ramzan Kadirov navodno namjerava napraviti privatnu vojnu kompaniju. Saborci Kadirova su poznati po videozapisima koje objavljuju na društvenoj mreži TikTok.

Energetska kompanija Gazprom navodno ima dvije privatne vojske koje su poznate pod imenom "Baklja" i "Plamen". Navodno su zadužene da štite dobra ove kompanije u inostranstvu, što se odnosi i na Siriju i Ukrajinu.

Kako je kazao Stephen Hall sa britanskog Univerziteta Bath, navodno brane naftovode, ali se za to jednostavno pouzdano ne zna. Međutim, kako je objavio Euronews, privatne vojne kompanije ne pripadaju samo ruskim elitama.

Plaćenička grupa "Pravoslavno bratstvo", koja se dovodi u vezu sa utjecajnom pravoslavnom crkvom, navodno se bori u Ukrajini kako bi, kako je izjavio Hall, Rusiju "odbranili od dekadentnog Zapada".

ENOT je grupa ekstremnih desničara koji se u Ukrajini bore od 2014., od kada se proruski separatisti bore protiv ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Shekhovtsov smatra da se ENOT pri regrutaciji koristi onim što je nazvao "zarazni imperijalizam" - ideologijom prema kojoj je Ukrajina dio Rusije. Međutim, istakao je da se spomenuta grupa bori samo zbog toga što je uspjela naplatiti svoju ideologiju, dobijajući podršku lokalnih kompanija u dijelovima Ukrajine koji su proglasili nezavisnost.

"Oni samo stvaraju novac", rekao je Shekhovtsov, dodajući da je Kremlj sretan zbog toga što se "otarasio" nasilnih ekstremista, sprečavajući ih da prave probleme u Rusiji.

Osnivač ENOT-a je Igor Leonidovič Mangušev, ozloglašeni nacionalista koji je jednom prilikom imao govor, držeći, kako je tvrdio, lobanju ukrajinskog borca. Mangušev je ubijen u februaru ove godine tokom borbi na istoku Ukrajine. ENOT je ugašen 2019., a Shekhovtsov tvrdi da su Manguševa vjerovatno ubili Rusi.

"Ruski plaćenici su vezani za državu"

Privatne vojne kompanije su nominalno nezavisne. Hall je mišljenja da one mogu postojati samo uz blagoslov Kremlja. Zapravo, one su nezakonite, odnosno zakonski je zabranjeno regrutovati, obučavati i finansirati plaćenike. Hall je konstatovao da će uvijek raditi ono što država traži te je naglasio da su duboko isprepletene sa ruskom tajnom službom (FSB).

"Razlog zbog kojeg je Wagner najveća plaćenička organizacija jeste što ima najbolje sponzorstvo, a ne samo finansijsku i političku zaštitu. Kod ENOT-a to nije bio slučaj", ukazao je Shekhovtsov, govoreći o tome zašto je ENOT ugašen.

Plaćenici su prilika državi da se upusti u prljave radnje, a da pri tom to poriče, tvrdeći da je to stvar privatnih vojnih kompanija. Te radnje se odnose i na kriminalne aktivnosti.

Halls je pri stavu da je Moskva bila inspirisana američkim korištenjem sada već nepostojećeg Blackwatera, kao privatne vojne kompanije, u Iraku. Blackwater je široj javnosti postao poznat nakon masakra iračkih civila 2007. Plaćenici su prilika Rusiji i da prikrije gubitke u Ukrajini, jer se rijetko ubrajaju u zvaničan broj poginulih boraca.

"Ako plaćenici poginu u Ukrajini, to je nesreća. Kremlj nije obavezan objašnjavati ta pitanja. Sovjetski Savez je tokom rata u Afganistanu 80-ih godina naučio da se javnost uznemiri kada se njihovi mladići vrate kući u vrećama za leševe", napomenuo je Hall.

Plaćenička grupa "Patriot" je ta koja Rusiji nudi vojnu pomoć bez ikakvih obaveza. Formirana je 2018., pod kontrolom je Ministarstva odbrane i čine je bivši pripadnici ruskih specijalnih snaga Specznaz koji prema ruskim standardima mnogo zarađuju - 5.600 eura mjesečno, ukazao je Hall. No, navodno nemaju penziju i nemaju naknade za povrede.

Kako je naveo Shekhovtsov, "Patriot" je odgovor na rastuću popularnost i pregovaračku moć Wagnera, pionira među plaćeničkim grupama.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata, ostaje da se vidi kolika će biti učinkovitost plaćenika u ratu, ali do sada nisu ostavili veliki trag.

"Borba između mafijaških grupa"

Plaćeničke grupe imaju sve veću moć u Rusiji, upravljajući velikim brojem ljudi i resursa. Neke od njih se bave ekonomskim aktivnostima, kao što je rudarstvo u Africi, čime jačaju svoj položaj.

"Sve dok ne prelaze crvenu liniju, država nema problem s njima, jer donose korist. No, ako se umiješaju u političko odlučivanje, onda mogu biti ugašene", rekao je Shekhovtsov.

Ocijenio je da je Kremlj dovoljan moćan da ih ugasi te da to da li će biti ugašene zavisi i od toka rata.

"To će zavisiti od toka rata, ali sa svakim vojnim porazom na bojnom bolju Rusija će početi da gubi kontrolu nad ovim oružanim grupama", istakao je.

Podsjetio je da se Prigožin otvoreno suprotstavljao Kremlju, vjerujući da je to godinu ranije bilo nezamislivo.

"Pojedinci u režimu su sve više zabrinuti za budućnost. Kremlj je stvaranjem privatnih vojnih kompanija sam sebi iskopao rupu. One nisu dužne državi, jer ih država ne plaća", naglasio je.

Ako Putin izgubi vlast, to će biti, kako je poručio, kao da se mačke bore u vreći. Prema njegovim riječima, to je kao "Igra prijestolja (Game of Thrones)", ali s nuklearnim oružjem.