Svijet
0

Sveta Stolica: Europa mora otkriti svoj identitet

FENA
Nakon irskoga referenduma na kojemu su Irci odbacili Lisabonski ugovor, preuređeni Europski ustav, koji je bio odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, u Europi se raspravlja o budućnosti Europske unije. Kad bi ostale članice Europske unije ratificirale Lisabonski ugovor, ako se ništa ne promijeni, on ne može stupiti na snagu. Neki predlažu ponovno glasovanje u Irskoj, a neki razmišljaju o napuštanju Lisabonskoga sporazuma, opredjeljujući se za Europu s dvije brzine.

Govoreći o irskome odbacivanju europskoga ustava, što je ohrabrilo euro-skeptike, u razgovoru za Radio Vatikan msgr. Aldo Giordano, stalni promatrač Svete Stolice pri Vijeću Europe u Strasbourgu, rekao je kako se političari moraju očitovati o referendumu, o ishodu odgovorni moraju voditi računa. Mi, kao Crkva, nas zanima "velika Europa“, a ne samo članice Europske unije. Naročito nas zanima povijesna, kulturna, te Europa koja se zna sučeljavati sa svijetom. Što se tiče političkoga nacrta, Crkva s velikim pozornošću gleda na sve što može pridonijeti većoj stabilnosti i europskome jedinstvu, da Europa mogne pridonijeti rješavanju svjetskih problema – istaknuo je msgr. Giordano.

Na pitanje kako Crkva može pridonijeti izgradnji zajedničke Europe, rekao je da Europa mora otkriti svoje temelje, svoje korijene; mora otkriti temelj vrednota.

"Europi je potreban ideal na kojemu se mora nadahnjivati, također su joj potrebni građani koji će se zauzimati za ostvarivanje toga ideala, koji mora imati svoje temelje. Prazna retorika o vrednotama više nije uvjerljiva. Ne možemo govoriti da se Europa zauzima za ljudsko dostojanstvo, nego se mora znati što je stvarno ljudsko dostojanstvo, na čemu se ono temelji i kako ga štititi. S druge pak strane zanima nas Europa koja se sučeljava s brojnim izazovima svijeta. Europa, dakle, ne kao tvrđava, okrenuta samoj sebi, nego Europa sa svojim identitetom, koja je ponovno otkrila svoj poziv. Jedino se takva Europa može sučeljavati s velikim svjetskim izazovima. Uvjeren sam da bi Europu slijedili narodi i mladi kad bi bilo jasno da se ona priprema za sučeljavanje s problemom gladi, okoliša i mira", kazao je msgr. Giordano.

Na novinarovo pitanje kako se u Europi sluša glas Crkve, rekao je da političari, kada su u pitanju etički problemi koji se odnose na život, obitelj, pravdu, mir i okoliš, žele čuti glas Crkve. Naravno da ima i kritika. Ali postoji i ekumenska problematika unutar Crkve i crkava koje moraju naći zajedničko stajalište kako bi ponudili zajednički prinos.

"Osim toga postoji i međuvjersko pitanje, jer u Europi postoji vjerski pluralizam, stoga moramo izići s jedinstvenim prijedlogom ili ponuditi jedinstveno viđenje na razini religija. To bi bilo veoma korisno. Uvjeren sam da bi politika bila puno pozornija kad bi kršćani i vjernici općenito imali zajedničko stajalište o etičkim pitanjima. Unutar Europe ima bučnih manjina koje uvijek kritiziraju crkvene prijedloge i inicijative, ali to su zaista samo manjine. Ako usvojimo zrele i ozbiljne prijedloge i zaustavimo kruženje religijskih maska, ako ponudimo vjerodostojnost religija i istinsko kršćanstvo, religija će u Europi naći svoje pravo mjesto. Tome se protivi neznatna manjina koja je alergična na religiju. Bila bi čista drskost kad bi političari mislili da mogu sami odgovoriti na velika pitanja, poput smisla života, suživota i mira. Treba stvoriti prostor da svi mogu reći ono što misle", zaključio je msgr. Giordano.