Svijet
0

Sven Alkalaj se susreo sa Chrisom Smithom

Sarajevo-x.com
U okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj se 5. februara 2008. godine susreo sa višim članom Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma i članom Helsinške komisije kongresmenom Chris Smith-om.

Kongresmen Smith se posebno zanimao za aktualnu političku situaciju i za reformske procese u našoj zemlji, te ga je ministar Alkalaj informirao o uspješno obavljenoj reformi obrane i budućim koracima Bosne i Hercegovine na putu ka euro-atlantskim integracijama. Ovom prigodom ministar Alkalaj je toplo zahvalio kongresmenu Smithu na dugogodišnjoj potpori Bosni i Hercegovini i ko-predsjedavanju Klubom prijatelja Bosne i Hercegovine u Kongresu.

U toku boravka u Sjedinjenim Američkim Državama ministar Alkalaj se 6. februara 2008. godine susreo sa predsjedavajućim Komiteta za vanjske odnose Senata senatorom Joe Biden-om. U razgovoru sa senatorom Bidenom Alkalaj je upoznao sagovornika sa reformskim procesima u Bosni i Hercegovini i sa do sada preduzetim koracima ka članstvu u Europskoj Uniji i NATO.

Ministar Alkalaj je i ovom prigodom izrazio očekivanja za nastavak potpore Sjedinjenih Američkih Država našoj zemlji u reformskim procesima i njenim naporima u pridruženju Europskoj Uniji i NATO, posebno u svjetlu predstojećeg samita NATO u Bukureštu.