Bruxelles
0

Sven Alkalaj razgovarao sa Ollijem Rehnom

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se danas u Bruxellesu s komesarom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu.

Razgovarano je o brojnim pitanjima u vezi s reformskim procesima u BiH, s posebnim osvrtom na evropske integracije.

Ministar Alkalaj je istaknuo opredijeljenost BiH za njen daljnji napredak na evropskom putu.

Komesar Rehn je naveo nekoliko ključnih oblasti u vezi s reformskim procesima u našoj zemlji, poput pitanja državne imovine, vojne nepokretne imovine, popisa stanovništva, kao i ustavne reforme. Naglasio je da EU želi biti svjedokom što bržeg napretka naše zemlje u ovim oblastima.

Rehn je posebno naglasio značaj transformacije OHR-a u EUSR za BiH.

Posebna pažnja u razgovorima posvećena je pitanju liberalizacije viznog režima sa zemljama članicama EU.

Alkalaj je kazao da bi liberalizacija viznog režima za građane BiH bila konkretan dokaz napretka zemlje na njenom putu ka evropskim integracijama. Upoznao je komesara Rehna s aktivnostima Vijeća ministara BiH na ispunjavanju zadatih obaveza iz Mape puta, naglasivši spremnost bh. vlasti da ispune sve uslove iz Mape puta.

Komesar Rehn je izrazio podršku vlastima u BiH da usvoje i implementiraju potrebne zakone iz Mape puta kako bi BiH ostvarila napredak te kako ne bi zaostala za zemljama regiona u procesu liberalizacije viznog režima.

Ministar Alkalaj je još jednom ponovio da vlasti u BiH ulažu sve napore kako bi što prije bili usvojeni neophodni zakoni i ispunjeni uslovi zadati u Mapi puta, saopćeno je.