{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švedsko predsjedništvo bit će nepristrani posrednik

F
15.7.2009. u 15:41
0
0
Švedsko predsjedništvo bit će nepristrani posrednik
0
Švedsko predsjedništvo bit će nepristrani posrednik
Foto: Reuters
Švedsko predsjedništvo EU-a bit će "nepristrani posrednik" u slučajevima kada pojedine članice EU-a nastoje iskoristiti proces proširenja kao prigodu za rješavanje dugogodišnjih sporova s kandidatskim zemljama, izjavio je u srijedu u Strasbourgu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.
- Oni koji su unutar EU-a mogu doći u iskušenje da od procesa pristupanja naprave priliku za rješavanje sporova koji se dugo vuku. U tim slučajevima moramo pronaći rješenja koja će koristiti objema stranama i koja će omogućiti pomak naprijed kako se ne bio doveo u pitanje napredak postignut u okviru nastavka evropskih integracija, rekao je Reinfeldt u govoru pred zastupnicima Evropskog parlamenta u Strasbourgu, kojima je predstavio prioritete švedskog predsjedanja.

Reinfeledt u govoru nije posebno spominjao nijednu zemlju na koju bi se ta primjedba mogla odnositi.

- Švedsko predsjedništvo će učiniti sve kako bi pokrenulo proces proširenja sukladno obavezama koje je Evropska unija preuzela, striktno se pridržavajući uspostavljenih kriterija. Djelovat ćemo kao nepristrani posrednici, istaknuo je Reinfeldt.

Reinfeldt je istakao da su glavni prioriteti švedskog predsjedanja Evropskom unijom u sljedećih šest mjeseci borba protiv klimatskih promjena te rješavanje financijske i ekonomske krize. Švedska predsjedava Unijom u iznimno složenim okolnostima kada treba izabrati novu Evropsku komisiju, a da se pri tom ne zna na kojem pravnom temelju, s obzirom na to da postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora još nije dovršen.

- Izazova je puno i moramo očekivati neočekivano, rekao je Reinfeldt.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: