Zločini u Sudanu
0

Švedsko pravosuđe istražuje firmu povezanu s Bildtom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švedsko pravosuđe je saopćilo u ponedjeljak da otvara preliminarnu istragu o eventualnoj umiješanosti u ratne zločine u Sudanu jedne naftne kompanije povezane s ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom.

Tužitelj Magnus Elving "odlučio je danas otvoriti preliminarnu istragu koja se odnosi na zločine protiv humanitarnog prava počinjene u Sudanu između 1997. i 2003. godine", navodi se u saopćenju državnog tužitelja, prenosi AFP.

Odluka o pokretanju istrage je donesena nakon što je 8. juna objavljen izvještaj ECOS-a, nevladine organizacije koja okuplja evropske organizacije "koje rade za mir i pravdu u Sudanu".

Prema ovom izvještaju, švedska naftna kompanija Lundin, u čijem upravnom odboru je bio Bildt, njen malajski partner Petronas Carigali Overseas i austrijski OMV Exploration "mogli bi biti saučesnici u izvršenju ratnih zločina i zločina protiv humanosti u Sudanu".

ECOS smatra da je eksploatacija nafte u politički nestabilnoj zoni favorizirala sukob između pobunjenika i vlade u Kartumu.

ECOS procjenjuje da je oko 12.000 ljudi ubijeno ili umrlo od gladi, od iscrpljenosti i bolesti povezanih s ratom između 1997. i 2003. godine u regiji u kojoj se provodilo inkriminirano vađenje nafte.

"Preliminarna istraga ima za cilj da provjeri ima li osoba povezanih sa Švedskom koje bi mogle biti osumnjičene za umiješanost u ove zločine", navodi se u saopćenju.

Bildt nije naveden, ali je ovaj bivši premijer bio član upravnog odbora Lundina između 2000. i 2006. godine.

On je u ponedjeljak odbio komentirati slučaj iako se poslije objavljivanja izvještaja zauzeo za odbranu Lundina.

Neki glasovi iz opozicije su zatražili njegovu ostavku.

Socijaldemokratski poslanik i bivši ministar pravosuđa Thomas Bodstroem savjetovao je Bildta da napravi političku "pauzu", jer se još nikada neka sudska istraga povezana s tako ozbiljnim činjenicama nije "odnosila na tako visoko pozicioniranog političara".

Premijer Fredrik Reinfeldt je za sada odbio komentirati ovaj slučaj.