Recesijska vremena
0

Švedski socijalni model kao lijek za krizu?

Sarajevo-x.com
Evropske zemlje traže model za ublažavanje učinka produžene ekonomske krize. Švedska, čijem naširoko cijenjenom socijalnom modelu zavide mnoge države, vraća se prosperitetu kao prioritetu svog predsjedavanja EU. Međutim, švedski primjer nije baš lagan za slijediti.

U ovom kontekstu, ne može se zapitati kako švedski socijalni model može pomoći da EU 27 izađu iz kolotečine, može li biti protulijek krizi?

Tokom proteklih 20 godina , ono što je općenito poznato kao “skandinavski model” je na manji Ili veći način inspiriralo socijalnu politiku u nekolicini ostalih zemalja, uključujući Belgiju, Francusku i Njemačku, koje ipak nisu uspjele u preslikavanju švedskog “raja”.

Stopa zaposlenosti prije krize u Švedskoj je bila 73% tj. 70% više od cilja uspostavljenog u Lisabonu 2000. godine. 71,5% švedskih žena je “unosno” zaposleno. Dakle, je li švedski sistem lijek za poteškoće?

'Rano je suditi kako će se ovaj model nositi s krizom”, mišljenja je Ernst Erik Ehnmark, izvjestilac za Evropsko ekonomsko i socijalno vijeće. Švedska auto industrija (Volvo, Scania), naprimjer, nije izbjegla trenutni ekonomski preokret.

U osnovi, bilo bi jednostavno nemoguće “okalemiti” skandinavski socijalni model na druge zemlje članice, smatra Felix Roth, istraživač u briselskom CEPS-u, jer takav sistem zahtijeva velike socijalne troškove, što mnoge zemlje ne mogu priuštiti. Ova priča nije primjenjiva u Britaniji gdje tržište uzima prednost nad dobrobiti države. Ili u većini novih zemalja članica koje to svakako sebi ne mogu priuštiti .

Švedska snaga se zasniva na kreiranom krugu vrlina u kojem rad donosi dobrobit koja reinvestirana u treninge generira poslove. 80% radne snage je u sindikatima reflektirajući radnu politiku baziranu na suradnji između menadžmenta i sindikata, i povrh svega tu je aktivna socijalna država koja aktivira nezaposlene kad god je potrebno.

Ipak sve ovo ima svoju cijenu - izuzetno velike poreze. Jednom rječju, uspostavljanje ovakvog sistema bilo bi nemoguće u Belgiji ili drugdje gdje su budžetska ograničenja uska. Stoga, šta se može očekivati od Švedske narednih šest mjeseci?

Gery Coomans, stručni savjetnik u Evropskoj komisiji ne vjeruje da je ovo vrijeme za "švedski model“. U vrijeme krize, razmišljanje o implementiranju takve politike je “čeznutljivo”.

"Ovo je vrijeme u kome se odražavaju nacionalni protekcionisti”, kazao je Coomans.