Svijet
0

Švedski diplomat krijumčario ljude

FENA
Švedski diplomat u Makedoniji i predstavnici KFOR-a pokušali su preko skopske zračne luke prokrijumčariti petočlanu kosovsku obitelj u Švedsku, saopćila je makedonska policija. Iz sjedišta NATO-a izvješteno je da švedske snage KFOR-a nisu imale dozvolu da napuste Kosovo.

Prema policiji u subotu u skopsku zračnu luku stigla je petočlana kosovska porodica Idrizi u pratnji tri vozila KFOR-a i drugog tajnika švedskog veleposlanstva u Skopju Daniela Lopeza.

Prilikom provjere švedskih putnih isprava obitelji Idrizi, policajac granične kontrole utvrdio je da nemaju ulazni žig za Makedoniju i zbog dopunske provjere putnike je zadržao u zračnoj luci. Švedski diplomat je prosvjedovao objašnjavajući da obitelj Idrizi ima originalne švedske isprave.

Pošto Kosovarima nije bilo dopušteno da napuste Makedoniju, cijela ekipa u KFOR-ovim vozilima vratila se na makedonski granični prijelaz Blace gdje je diplomat, ne poštujući proceduru za strane državljane, inzistirao da se stavi žig u isprave obitelji Idrizi.

Policajac je odbio zahtjev i javio se telefonom u Sektor za strance MUP-a da provjeri stanje. Na to su predstavnici KFOR-a sa obitelji Idrizi prešli na Kosovo.

Makedonski graničari izvijestili su kolege na graničnom prijelazu General Janković s kosovske strane, no oni su odgovorili da su vozila KFOR-a velikom brzinom pobjegla na Kosovo odbijajući stati na zahtjev predstavnika UNMIK-a.

Diplomat je zadržan na granici odakle ga je nešto kasnije odvela švedska veleposlanica.

Makedonske vlasti o incidentu izvijestile su švedsku vladu i NATO u Bruxellesu, odakle su dobivene informacije da švedske snage KFOR-a nisu imale dozvolu da u subotu napuste Kosovo, priopćeno je u utorak iz Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije.