Svijet
0

Švedska ukinula obavezno služenje vojnog roka

FENA
Sten Tolgfors
Sten Tolgfors
Švedska je u četvrtak ukinula stogodišnju tradiciju obaveznog služenja vojnog roka za muškarce tokom vremena mira, smijenjujući je dobrovoljnim sistemom koji postavlja rigorozne zahtjeve za pridruživanje vojsci.

Nova politika znači da će obavezan vojni rok biti primjenjen samo kada neutralna nordijska zemlja od devet miliona stanovnika osjeti prijetnju. Poslanici su usvojili tu promjenu tokom glasanja 2009. godine, prenosi AP.

Vlada je saopćila da će novi sistem, koji se podjednako primjenjuje na muškarce i žene, poboljšati kvalitet odbrane zemlje i omogućiti veću fleksibilnost i mobilnost.

"Švedski vojni kapaciteti osnaženi su povećanim profesionalizmom", izjavio je ministar odbrane Sten Tolgfors.

Kako bi se prijavili u švedske oružane snage dobrovoljci sada moraju da se podvrgnu rigoroznoj obuci prije nego što ih vojska primi.

Vojska tvrdi da je trenutno oko 1.700 aktivnih regruta ali da će im nova pravila omogućiti da nastave ili prekinu vojni rok.

Obavezan vojni rok, u trajanju od 80 do 450 dana za švedske muškarce od 18 godina, usvojen je 1901. Od ranih 1980-ih, muškarci i žene primani su kao profesionalci u zrakoplovstvo i kao dobrovoljci u oružane snage od 1989. godine.