Svijet
53

Švedska se "priprema za rat" s Rusijom

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Službenici u Švedskoj naredili su svojim vlastima i vojnicima da moraju biti spremni za rat jer se povećava strah od invazije Rusije.

Civilna agencija za vanredne situacije poslala je pismo svim lokalnim vlastima kazavši im da se moraju bolje pripremiti kako bi odgovorili na prijetnju rata. Pismo ima za cilj vratiti taktike strategije odbrane iz perioda Hladnog rata.

Strategija stavlja naglasak na odbrani zemlje od inozemne prijetnje poduzimanjem ekonomskih, civilnih i vojnih mjera predostrožnosti. Naređeno je da bude implementirana prošlog decembra navodeći kao razlog pogoršanje sigurnosne situacije.

Prema navodima švedskih novina Svenska Dagblader, u pismu se navodi kako hitno moraju poboljšati operativnu brzinu, proces donošenja odluka, dijeljenje informacija, kriznog komuniciranja, fleksibilnosti, robusnosti i upravljanjem tajnim informacijama.

Ipak, pismo je izazvalo osude lokalnih lidera koji su kazali kako zvaničnici samo traže izgovor da opravdaju trošenje para na vojsku. Pismo je poslano nakon što su zvaničnici s Gotlanda, švedskog vojnog strateškog otoka na Baltičkom moru, odbiti zahtjev Rusije da im iznajmi mjesto u luci nakon što je vlada upozorila da bi to moglo naštetiti državnoj odbrani i političkim interesima.

Tenzije između članova baltičkog NATO-a i Moskve rastu posebno nakon izvještaja o narušavanju zračnog prostora koje vrše ruski vojni avioni.