Simbolički datum
25

Švedska se pridružila listi država koje će u Ukrajinu poslati "Leoparde"

F. H.
Leopard 2 u Musteru, gdje vježbaju ukrajinski vojnici (Foto: EPA-EFE)
Leopard 2 u Musteru, gdje vježbaju ukrajinski vojnici (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je prva isporuka tenkova Leopard 2 iz Poljske stigla u Ukrajinu, Švedska je još jedna država koja se pridružila koaliciji za slanje tenkova.
"Potvrđujemo da je na sastanku Vijeća za nacionalnu sigurnost u petak gospodin Mariusz Błaszczak, zamjenik premijera i ministar nacionalne odbrane, objavio da su prvi poljski Leopardi isporučeni Ukrajini", rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane.

Poljska je rekla da će isporučiti ukupno 14 tenkova Leopard 2 Ukrajini u "sljedeće dvije ili tri sedmice" nakon završetka obuke ukrajinskih trupa.

Velik dio ove obuke održan je u zapadnoj Poljskoj. CNN je izvijestio s poljskog glavnog tenkovskog poligona, u Swietoszowu, u blizini njemačke granice, gdje su ukrajinske trupe dobile ubrzani tečaj kako upravljati tenkovima koje je Kijev tako dugo tražio. Njemačka je prošlog mjeseca odobrila slanje tenkova Leopard 2, koje sama proizvodi.

Stručnjaci vjeruju da bi tenkovi Leopard 2 mogli značajno utjecati na sposobnost Ukrajine da izdrži i odbije rusko napredovanje.

"Leopard 2 je moderan, dobro zaštićen glavni borbeni tenk s dobrim senzorima", rekao je za CNN Jack Watling, viši naučni saradnik za kopneno ratovanje pri Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI).

"Izvorno je dizajniran da ga održavaju vojni obveznici i stoga ga je jednostavnije držati u borbi od nekih drugih NATO dizajna poput Challengera 2. Također postoji postojeća proizvodna linija za opskrbu Leoparda 2 rezervnim dijelovima."

Na službenom Twitteru premijera Švedske Ulf Kristerssona objavljeno je da će se i Švedska pridružiti koaliciji država koje šalju Leoparde Ukrajini.

"Švedska se pridružuje 'porodici Leoparda' u podršci Ukrajini, kroz švedske tenkove Leopard 2. Današnji vojni paket također uključuje dodatne komponente protivzračne dobrane. Nastavit ćemo pomagati Ukrajini da dobije rat", poručio je Krisersson.

Švedska vojska posjeduje 121 tenk Stridsvagen 122 koji je unaprijeđena verzija Leoparda 2AF.

Premijer Španije Pedro Sanchez je kazao tokom posjete Kijevu 23. februara da će Španija u Ukrajinu poslati do 10 tenkova Leopard 2, ali da će u prvoj seriji nalaziti se šest tenkova.