Svijet
0

Švedska: Protest protiv "diskriminirajućih" kupaćih kostima

FENA
Grupa Šveđanki ustalasala je javnost kada su skinule gornje dijelove kupaćih kostima u javnim bazenima da bi tako protestirale protiv "spolno diskriminirajućih pravila o nošenju kupaćih kostima".

Četrdesetak žena osnovalo je mrežu i izvelo proteste u toplesima u tri grada, saopćila je Sanna Ferm (22), jedna od osnivačica grupe Bara Brost ili Gole grudi, javio je AP.

"Cilj naše kampanje je pokrenuti debatu o tome zašto su ženska tijela toliko seksualizirana", izjavila je Ferm.

Ona je kazala kako činjenica da se muškarci mogu pojaviti u bazenu golih grudi "konkretran primjer kako žene imaju manja prava od muškaraca".

Drugi kupači su tome davali podršku i ohrabrivanje, neki su bili ljuti a neki čak ravnodušni, dodala je ona.

Mreža je formirana nakon što je od dvije žene koje su se kupale u toplesima u javnom bazenu u Uppsali, sjeverno od Stockholma, zatraženo da se obuku ili napuste bazen.

Žene mogu nositi toples ljeti na plažama širom Švedske, koja je poznata po svome opuštenom stavu prema nudizmu, ali se od njih traži da obuku gornji dio kupaćeg kostima u javnim bazenima.

Inger Groteblad, upravnica bazena u Uppsali, izjavila je da je taj incident bio pitanje sigurnosti: "Nismo željeli da te djevojke budu predmetrom seksualnog uznemiravanja", naveo je tabloid Aftonbladet njezine riječi.

Žene su podnijele žalbu protiv uprave bazena švedskom ombudsmanu za ravnopravnost spolova.