Svijet
0

Švedska prijeti da više neće financirati neučinkovite organizacije

FENA
Gunilla Carlsson
Gunilla Carlsson
Švedska ministrica za saradnju prijeti da više neće financirati nekoliko organizacija Ujedinjenih nacija koje smatra neučinkovitim, ako ne može da sudjeluje u odlučivanju o korištenju fondova, objavila je u ponedjeljak štampa.

"Poruka Švedske je sljedeća: ne možemo biti samo ulagač na kojeg se računa, bez aktivne uloge u upravljanju multilateralnim organizacijama", kazala je Gunilla Carlsson u tekstu koji je objavio dnevni list Dagens Nyheter.

Švedska je prvi put 2007. godine pokrenula istragu o organizacijama za međunarodnu pomoć čiji su zaključci objavljeni u ponedjeljak, kako bi identificirala slabe karike svoje državne pomoći.

"Pratili smo rad Fonda za svjetski okoliš, UN-ovog Ureda za borbu protiv droge i zločina, UN-Habitata, Organizacije za borbu protiv side i UN-ove razvojne fondacije za ženu (UNIFEM)", piše ministrica i navodi još Organizaciju UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) koju naziva "dirigiranom i neučinkovitom".

"Potrebne su reforme i promjene kako bi Švedska mogla da nastavi sa svojim dugoročnim angažiranjem u tim organizacijama", istakla je Carlsson.

Međunarodne organizacije su prošle godine dobile 15 milijardi kruna (1,3 milijarde eura) pomoći od švedske države, što je skoro polovina ukupne pomoći koja iznosi 34 milijarde kruna.