Pisao knjige
0

Šveđanin zbog "izdaje" Narodne Republike Kine osuđen na 10 godina zatvora

M. N.
Lee Boo i Gui Minhai (Foto: AFP)
Lee Boo i Gui Minhai (Foto: AFP)
Kineski sud osudio je švedskog izdavača Guia Minhaia na 10 godina zatvora zbog ilegalnog pružanja obavještajnih podataka u inozemstvu. On je pritvaran više puta od 2015. godine.

Bivši izdavač koji je radio u Hong Kongu nestao je tokom odmora na Tajlandu. U tom periodu nestalo je još četvero izdavača knjiga koji su imali male knjižare u Hong Kongu, ali su svi osim Guia oslobođeni, dok je on zadržan u zatvoru.

Gui je poznat po tome što je objavio knjige o privatnom životu lidera Komunističke partije Kine.

Presudom su mu oduzeta politička prava na pet godina, a njegovi advokati su kazali kako se neće žaliti na presudu. Državljanstvo mu je vraćeno 2018. godine, ali još nije jasno da li se odrekao švedskog državljanstva s obzirom na to da Kina ne priznaje dvojna državljanstva.

Gui je postao planetarno poznat kada je nestao na Tajlandu gdje je bio na odmoru 2015. godine, a potom se pojavio u Kini. Tada se govorilo kako su ga oteli kineski agenti, dok su kineske vlasti kazale kako je svih pet izdavača dobrovoljno došlo u Kinu i predalo se.

Ovaj izdavač je priznao da je bio uključen u fatalnu saobraćajnu nesreću prije 10 godina, a njegove pristalice kazale su kako je bio prisiljen dati takvu izjavu. Bio je dvije godine u zatvoru, a potom je ponovo uhapšen nekoliko mjeseci nakon što je pušten na slobodu kada je putovao u Peking s dvojicom švedskih diplomata.

Kina je kasnije objavila i video u kojem je on izjavio kako Švedska pravi senzaciju od njegovog slučaja. Amnesty International je upozorio kako je to bio prisilni intervju s prisilnim izjavama.