{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šveđanin osumnjičen za krađu u Auschwitzu izručen Poljskoj

F
9.4.2010. u 20:07
0
0
Šveđanin osumnjičen za krađu u Auschwitzu izručen Poljskoj
0
Šveđanin osumnjičen za krađu u Auschwitzu izručen Poljskoj
Foto: Reuters
Bivši vođa jedne švedske neonacističke grupe osumnjičen da je naručilac krađe table s kapije logora Auschwitz, Anders Hogstrom izručen je u petak Poljskoj.
Odmah po sletanju aviona kojim je prebačen u Varšavu još na aerodromu poljska policija ga je uhapsila i policijskim helikopterom prebacuje ga u Krakov na jug zemlje, gdje se nalazi i bivši nacistički logor Auschwitz, do tužilaštva nadležnog da ga sasluša, prenose agencije.

- Šveđanin će biti saslušan najranije u ponedjeljak, kazala je u petak novinarima portparol Okružnog tužilaštva u Krakovu Boguslava Marćinkovska.

Hogstrom (34) uhapšen je u Stockholmu na osnovu zahtjeva Poljske i evropskog naloga za hapšenje koji je izdala.

Kao naručioca te sramne krađe koja je potresla i Poljsku i svjetsku javnost prepoznala su ga dvojica od četvorice sitnih kriminalaca koji su 18. decembra u zoru ukrali metalni napis "Rad oslobađa" s glavne kapije te bivše nacističke fabrike smrti.

Metalnu tablu, su izrezali na tri dijela i zakopali je u šumi na drugom kraju zemlje dok ne uspiju da plijen isporuče u Švedsku, gdje je naručilac htio za skupe pare da je preproda dalje.

Poljska policija zahvaljujući raspisanoj nagradi od 28.750 eura i dojavama građana tabli neprocjenjive povijesne vrijednosti ušla je vrlo brzo u trag i nakon tri dana, 20. decembra uhapsila kraj Torunja petoricu Poljaka - uz izvršioce krađe još i jednog preduzetnika, Hogstromovog prijatelja koji ih je unajmio da obave posao.

Trojica lopova na kraju su priznala, sud je izašao u susret njihovom zahtjevu da im izrekne kazne bez javnog procesa i osuđeni su nedavno na godinu i po do dvije i po godine zatvora.

Preostalu dvojicu Poljaka, kao i Hogstroma suđenje tek čeka.

- Nadam se da će poljska policija uvidjeti da moj klijent s tim nema nikakve veze, kazao je Hogstromov advokat Bjern Sandin da će Hogstrom iznijeti svoju verziju koju je već ispričao švedskim medijima.

Advokat Sandin kazao je i da je Hogstrom uznemiren jer ne zna poljski, a nema pojma da li će pred poljskim organima imati advokata.

- Nikada nije bio saslušavan a ne zna ni poljski jezik, kazao je novinarima advokat a sam Hogstrom je ranije švedskim medijima izrazio sumnju da zemlja kao što je Poljska uopšte može da mu osigura pravedno suđenje.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: