Prvi takav slučaj
14

Šveđanin osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja maloljetnika putem interneta

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Švedski sud osudio je muškarca na 10 godina zatvora zbog silovanja putem interneta. Optužen je za prisiljavanje tinejdžera na izvršavanje seksualnih aktivnosti pred kamerama, a u slučaju njihovog odbijanja da to učine, upućivao je prijetnje njima ili njihovim porodicama.

Gradski sud u Uppsali osudio je Bjorna Samstorma (41) za silovanje, a sud je zaključio da je kriv za online seksualna djela protiv 27 djece iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije u periodu između 2015. i 2017. godine.

Ovo je prvi put da je neko osuđen za silovanje putem interneta u Švedskoj, zemlji u čijem je zakonu jasno navedeno da silovanje ne mora nužno uključivati seksualni odnos te da se kao silovanje tretira svaki sličan postupak.

"Samstorm je tinejdžere upoznavao preko društvenih mreža te ih je tjerao da skidaju odjeću i da se samozadovoljavaju, dok je on to posmatrao putem kamera iz Švedske. Neku djecu je prisiljavao da to rade zajedno sa svojim prijateljima ili kućnim ljubimcima", objavila je kanadska novinska agencija National Post.

Samstorm je prijetio objavljivanjem fotografija svojih žrtava na porno stranicama ili ubijanjem njihovih članova porodice, ukoliko su odbijali da vrše seksualne radnje za njega.

"Bili su veoma uplašeni. Oni s kojima smo razgovarali govorili su kako nisu imali izbora i da su morali uraditi to što se od njih traži", navodi tužiteljica Annika Wennerström.

"Snimci online silovanja pojavili su se nakon što su vlasti istraživale Samstorma zbog navodno 'odvojenog seksualnog kriminala'. Na tim snimcima se mogao čuti glas ovog 41-godišnjaka", dodaje Wennerström.

Tužiteljica Wennerström slučaj smatra svojom i pobjedom svojih kolega tužilaca te ističe kako je njegovo rješenje bilo veliki izazov za sud. Napomenula je da je samo seksualna maštovitost ovog predatora određivala granice.

"Tehnologija ne poznaje granice te zbog toga moramo prilagoditi svoj način razmišljanja o tome šta sve može biti silovanje. Postoje razni oblici, a o tome se ne može naučiti samo iz knjiga", priča Annika Wennerström.

"Online prostor je podobniji za 'prelazak granica' kada je riječ o seksualnom kriminalu te je na internetu 'lakše' pronaći žrtvu nego u realnosti. Zbog toga se ovakvi zločini ne smiju zanemarivati. Oni su pravi, ali samo s virtuelnim alatom", zaključila je.