Film "Svjedočenje"
0

Svećenik pokušao ubiti Ivana Pavla II

Sarajevo-x.com
Papa Ivan Pavao II bio je ranjen i u atentatu prilikom posjete svetištu Fátimi kad se htio zahvalio Bogorodici što ga je zaštitila od prvog atentata. Na njega je sa nožem nasrnuo konzervativni svećenik Juan Fernández Krohn, otkriva priča novog dokumentarnog filma jednog od njegovih najbližih saradnika.

Papa Ivan Pavao II ipak je bio ranjen u atentatu u Fátimi 1982., kada je na njega s nožem u ruci nasrnuo konzervativni svećenik Juan Fernández Krohn. Tako barem tvrdi kardinal Stanislaw Dziwissz, koji je oko 40 godina bio najbliži pomoćnik pape Ivana Pavla Drugog, kao krakowski nadbiskup , na dužnosti na kojoj se i sada nalazi.

Dziwisz je ovu informaciju otkrio u dokumentarnom filmu Testimony (Svjedočanstvo), snimljenom po njegovoj knjizi memoara. Film će večeras biti premijerno prikazan u Vatikanu pred papom Benediktom XVI, a iznosi nekoliko bitnih detalja iz života Ivana Pavla II, prenijeli su hrvtaski mediji.

Ivan Pavao II je otišao u Fátimu na godišnjicu atentata u kojemu ga je 13. maja 1981. na Trgu Svetog Petra teško ranio turski desničar Mehmet Ali Agca da bi zahvalio Bogorodici što ga je zaštitila. Tom prilikom je donio metak kojim je prostrijeljen i dao ga ugraditi u krunu Gospina kipa u fatimskom svetištu.

Detalji ranjavanja nisu poznati, kao ni težina ozljede, jer se neki od bliskih saradnika bivšeg pape ne mogu sjetiti da je ovaj imao neke teže tegobe u tom periodu, niti su vidjeli ožiljak od uboda nožem.