Svijet
0

Svećenik koji je prijetio spaljivanjem Kur'ana dolazi u Englesku?

SRNA
Terry Jones (Foto: AFP)
Terry Jones (Foto: AFP)
Kontroverzni sveštenik crkve u američkoj državi Florida Terry Jones, poznat po javnom pozivu na spaljivanje Kur'ana, pozvan je da na demonstracijama u Londonu u februaru održi govor o islamu.

Britanski dnevnik "Observer" piše da je ekstremna desničarska organizacija "Odbrambena liga" objavila da će pastor, koji je izazvao međunarodni skandal pozivajući na javno spaljivanje Kur'ana povodom obilježavanja godišnjice terorističkih napada na SAD, učestvovati na mitingu u Lutonu, kako bi dao ličnu podršku "borbi protiv islamizacije Engleske i Evrope".

List ističe da je ministar unutrašnjih poslova Teresa May pod intenzivnim pritiskom da zabrani dolazak Terryja Jonesa u Britaniju jer bi to, po mišljenju antirasističkih aktivista i nekih poslanika, doprinijelo porastu napetosti i rasizma u britanskim zajednicama. 

"Observer" napominje da se ulazak u zemlju stranom državljaninu ne može zabranjen samo zato što zastupa stavove koje neki smatraju uvredljivim, te dodaje da je ministar May, iako se trudi da bude oštra prema ekstremizmu svake vrste, rekla da se ova mjera primenjuje samo u veoma ozbiljnim slučajevima.