{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti

F
5.12.2006. u 11:20
0
0
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti
0
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti – pojasnio je u priopćenju, koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, brazilski kardinal Claudio Hummes, nedavno imenovani pročelnik Zbora za kler, vezano uz razgovor na tu temu za jedan brazilski dnevnik.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
U Crkvi je uvijek bilo jasno da obveza svećeničkoga celibata nije dogma, već stegovna norma – istaknuo je kardinal te dodao – Tako da ona vrijedi za latinsku Crkvu, ali ne i za istočne obrede, u kojima, i u zajednicama koje su u jedinstvu s Katoličkom Crkvom, normalno je da ima oženjenih svećenika. Pa ipak, isto je tako jasno – stoji nadalje u priopćenju – da je norma o svećeničkome celibatu u latinskoj Crkvi vrlo stara i temelji se na čvrstoj tradiciji i snažnim motivima kako teološko-duhovnoga tako i praktično-pastoralnoga obilježja, koje su potvrdili i pape.

Novi pročelnik Zbora za kler potom podsjeća da je i tijekom nedavne biskupske sinode o svećenicima, najraširenije mišljenje među ocima bilo kako proširenje pravila o celibatu ne bi bilo rješenje ni za problem oskudice zvanja, koju valja povezati prije s drugim uzrocima, počevši od suvremene sekularizirane kulture, kako pokazuje i iskustvo drugih kršćanskih vjeroispovijesti koje imaju oženjene svećenike i pastire.

To pitanje stoga nije u ovom trenutku na dnevnome redu crkvenih vlasti, kao što je istaknuto nedavno, nakon posljednjeg sastanka voditelja dikasterija s papom Benediktom XVI. – napomenuo je na koncu kardinal Hummes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: