{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti

F
5.12.2006. u 11:20
0
0
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti
0
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti
Svećenički celibat nije na dnevnome redu crkvenih vlasti – pojasnio je u priopćenju, koje je objavio Tiskovni ured Svete Stolice, brazilski kardinal Claudio Hummes, nedavno imenovani pročelnik Zbora za kler, vezano uz razgovor na tu temu za jedan brazilski dnevnik.
U Crkvi je uvijek bilo jasno da obveza svećeničkoga celibata nije dogma, već stegovna norma – istaknuo je kardinal te dodao – Tako da ona vrijedi za latinsku Crkvu, ali ne i za istočne obrede, u kojima, i u zajednicama koje su u jedinstvu s Katoličkom Crkvom, normalno je da ima oženjenih svećenika. Pa ipak, isto je tako jasno – stoji nadalje u priopćenju – da je norma o svećeničkome celibatu u latinskoj Crkvi vrlo stara i temelji se na čvrstoj tradiciji i snažnim motivima kako teološko-duhovnoga tako i praktično-pastoralnoga obilježja, koje su potvrdili i pape.

Novi pročelnik Zbora za kler potom podsjeća da je i tijekom nedavne biskupske sinode o svećenicima, najraširenije mišljenje među ocima bilo kako proširenje pravila o celibatu ne bi bilo rješenje ni za problem oskudice zvanja, koju valja povezati prije s drugim uzrocima, počevši od suvremene sekularizirane kulture, kako pokazuje i iskustvo drugih kršćanskih vjeroispovijesti koje imaju oženjene svećenike i pastire.

To pitanje stoga nije u ovom trenutku na dnevnome redu crkvenih vlasti, kao što je istaknuto nedavno, nakon posljednjeg sastanka voditelja dikasterija s papom Benediktom XVI. – napomenuo je na koncu kardinal Hummes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: