{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svećenici u Australiji seksualno zlostavljali blizu 4.500 djece

Klix.ba
15.12.2017. u 20:31
292
318
Svećenici u Australiji seksualno zlostavljali blizu 4.500 djece
292
Svećenici u Australiji seksualno zlostavljali blizu 4.500 djece
Foto: EPA-EFE
Okončana je petogodišnja istraga o seksualnom zlostavljanju u Australiji i u izvještaju stoji da su institucije napravile "ozbiljne propuste" kada je riječ o zaštiti djece. Premijer Malcolm Turnbull je rekao kako je riječ o "nacionalnoj tragediji".
Kraljevska komisija koja se bavi istragama o seksualnom zlostavljanju nad maloljetnicima tokom istrage je saslušala više od 8.000 svjedočenja žrtava zlostavljanja.

Optužbe su se odnosile na crkve, škole i sportske klubove. U izvještaju je navedeno da je bilo više od 400 preporuka da Katolička crkva promijeni pravila celibata.

"Pretpostavlja se da su desetine hiljada djece seksualno zlostavljani u mnogim australijskim institucijama i nikada nećemo saznati pravi broj", navodi se u izvještaju.

Između 1980. i 2015. u više od hiljadu katoličkih institucija širom Australije napastovano je 4.444 djece, a prosječna dob žrtava bila je 10,5 godina kod djevojčica i 11,5 kod dječaka. U prosjeku je trebalo 33 godina za prijavljivanje svakog slučaja. Od 2013. godine, Kraljevska komisija je uputila više od 2.500 optužbi vlastima.

Tokom istrage Kraljevska komisija je nadgledala sve privatne i javne kompanije kao i nevladine organizacije koje rade sa djecom. Razgovarano je sa 15.000 ljudi, a više od 8.000 žrtava je ispričalo svoje priče po prvi put na privatnim sesijama.

Komisija je također primila više od 1.300 pisanih izjava i održala 57 javnih saslušanja. Podignute su optužbe prema više od 4.000 institucija. Sveštenici i školski profesori su bili najčešći počinioci, a najveći broj seksualnog zlostavljanja djece zabilježen je u katoličkim institucijama.

Tokom istrage mnogi institucionalni lideri su priznali svoje neuspjehe i uputili izvinjenje svim žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Komisija je naglasila da se katoličkim službenicima trebaju uručivati krivične prijave ukoliko ne prijave seksualno zlostavljanje otkriveno njima tokom ispovijedanja.

Oglasio se i nadbiskup Denis Hart koji je ponudio "bezuslovno" izvinjenje.

"Ovo je zaista sramna prošlost u kojoj je preovladala tajnost i samozaštite, te je to pričinilo bol i patnju mnohim žrtvama i njihovim porodicama", rekao je.

Međutim, nadbiskup Hart odbio je prihvatiti navedene promjene u ispovijedanju.

Odnos ispovjednika i Boga prilikom ispovijedanja se prenosi putem sveštenika i to je nešto što je nepovredivo", rekao je Hart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: