SAD
0

Svečani doček pilotu Airbusa A320

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hiljade stanovnika Danvillea, predgrađa San Francisca, u subotu su dočekale svog gradskog heroja, kapetana Chesleya Sullenbergera - pilota US Airwaysa koji je s oštećenim Airbusom A320 prisilno slijetio u rijeku Hudson u New Yorku 15. januara, pri čemu su sačuvani životi svih 155 putnika i članova posade.

Uz istaknute zastave i natpise dobrodošlice kao znak ponosa sugrađana, gradonačelnik Newell Arnerich, predao je Sullenbergeru ključeve Danvillea, gradića s 40.000 stanovnika u Zaljevu San Francisca, znanog po luksuznim porodičnim kućama, dobrim školama, niskoj stopi kriminala i skupim nekretninama.

Burnim aplauzom i ovacijama, građani su pozdravili izlazak Sullenbergera na improviziranu pozornicu, nakon nastupa dvaju orkestara i jednog gajdaša, te govora lokalnih dužnosnika i njegove uplakane supruge Lorrie.

  • Lijepo je vratiti se. Hvala vam. Znam da mogu govoriti u ime cijele posade kada vam kažem da smo samo radili posao za koji smo plaćeni, rekao je skromno Sullenberger, koji je postao "junak dana" u Americi, nakon jednog od najvećih pothvata u komercijalnoj avijaciji, spuštanja putničkog aviona na vodu bez ljudskih žrtava.

Sullenberger, koji je u petak napunio 58 godina, živi u Danvilleu 13 godina sa suprugom, koja je stručnjak za fitness te kćerkama Katie i Kelly.