Raste stopa tolerancije
0

Sve više zemalja svijeta prihvataju homoseksualnost

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina zemalja širom svijeta sve više prihvataju homoseksualnost. Izuzetak su Rusija i druge bivše socijalističke države, navodi se u novom istraživanju američkih naučnika.

Istraživanje o prihvatanju homoseksualnosti su proveli naučnici sa Univerziteta u Chicagu. Oni su analizirali stavove o homoseksualnosti u 30 zemalja svijeta od 1988. do 2008. godine.

Naučnici su došli do podataka o prihvatanju homoseksualnosti u 27 zemalja, ali i o padu tolarancije homoseksualnosti u četiri zemlje, na Kipru, u Češkoj, Latviji i Rusiji. Rast prihvatanja homoseksualnosti je mnogo veći od pada.

Istraživanjem je utvrđeno pet najtolerantnijih zemalja kada se govori o homoseksualnosti. To su Holandija, Danska, Norveška, Švicarska i Belgija.

Najmanje su tolerantne bivše socijalističke države, njih sedam, ističnoazijske zemlje, latinoameričke zemlje, kao i Kipar, Južna Afrika i Turska.

U Rusiji 59 posto stanovništva je 1991. godine vjerovalo da je homoseksualnost pogrešna, dok je taj procenat 2008. godine iznosio 64 posto.

Moskovska policija je u nedjelju uhapsila trojicu boraca za prava homoseksualaca i nekoliko Rusa u silom prekinutom okupljanju koje su aktivisti planirali održati u blizini Kremlina uprkos zabrani.

Malu grupu mladih aktivista je napala ultra-ortodoksna grupa, koja je uspješno izlobirala zabranu okupljanja homoseksualaca, javlja AFP.

Organizatori su rekli da su uhapšena trojica inozemnih aktivista, kao i 30 Rusa koji su pušteni nakon nekoliko sati provedenih u pritvoru.