Svijet
0

Sve više uličnih krađa i pljački grobova u Parizu

SRNA
Pariz, pod pritiskom mjera štednje, suočava se sa sve više slučajeva uličnih krađa i pljački grobova, a lopovi su čak spremni da ekshumiraju tijela da bi pronašli zlato i nakit, piše danas britanski "Daily Telegraph".

Policija navodi da su visoke cijene dragocjenih metala pravi magnet za lopove, koji nemaju osjećaja i poštovanja ni za žive niti za mrtve.

Prošle sedmice policija je u francuskoj prijestonici uhapsila tri osobe u sklopu istrage pljačke grobova.

Javnost je burno reagovala, nakon što su dva maskirana napadača ubila 52-godišnjeg radnika kada je pokušao da ih spriječi u krađi zlata iz zlatare u kojoj je radio 36 godina, u pariskom kvartu Le Marais.

Na groblju Pantin, u sjevernom dijelu Pariza, nedavno su otkopane desetine tijela, sa kojih su odneseni zlatni zubi i nakit.

Izvori u policiji rekli su da su tri muškarca, koja su privedena prošle sedmice, bili grobari koji su radili na gradskom groblju.

Prošlog mjeseca još četiri muškarca, sa istog groblja Pantin, uhapšena su zbog pljačke, krađe grobova i skrnavljenja leševa.

Prema izvoru bliskom istrazi, uhapšeni su uzimali lične predmete sa tijela pokojnika u najsvježijim grobovima, otvarajući ih u gluho doba noći.

Dva muškarca zatečena su kako nose rudarske šljemove i rukavice, a na njihovim čizmama nađena je svježe iskopana zemlja.

Kod jednog privedenog pronađeno je 10 zlatnih zuba.

Nakon prvih hapšenja, gradonačelnik Pariza Bernard Delanoe izrazio je bijes i naložio gradskim vlastima da se pojača bezbjednost na grobljima.

Groblje Pantin, gdje se nalaze milioni grobova, najveće je u Parizu, iako ne tako poznato kao Pere-Lachaise.

Krađa dragocjenih metala je veliki biznis u Francuskoj.

Početkom godine nacionalna željeznica SNCF pokrenula je poseban program bezbjednosti da bi spriječila masovnu krađu bakarnih kablova, zbog čega je dolazilo do kašnjenja vozova.

Pariz, kao i ostatak Francuske, svjedok je povećanog broja krađa zlatnih lančića, što se povezuje sa "rastom cijena na tržištu dragocjenih metala", rekao je Stéphane Gouaud, komesar jedinice koja se bori protiv krađe nakita i dragocjenih metala.

Prije 10 dana njegova jedinica razbila je mrežu koja je preprodavala zlato i koja je djelovala u blizini željezničke stanice Saint Denis, u sjevernom dijelu Pariza.

"To je bio pravi otvoreni supermarket za ukradeno zlato. Svi lopovi iz Pariza tu dolaze da prodaju robu", rekao je Gouaud i dodao da najveći dio ukradenih predmeta završi u Belgiji, "gdje su zakoni mnogo labaviji".

Njegova jedinica upala je nedavno u malu podzemnu radionicu u Parizu, u kojoj se pretapao metal "bez postavljanja pitanja odakle je taj metal došao".

U Parizu je, prema njegovim riječima, došlo do prave invazije "malih prodavnica u kojima se kupuje i prodaje zlato".

"Činimo sve da regulišemo te prodavnice da ne bi prodavale ukradeno zlato", rekao je Gouaud.

Kriminalci se, dodao je on, stalno prilagođavaju okolnostima. "Sada su cijene zlata i drugih dragocjenih metala na tržištu visoke i oni hoće da to maksimalno iskoriste", rekao je Gouaud.