Agencija za zaštitu zdravlja
0

Sve više tuberkuloznih u Britaniji

FENA
Broj novih slučajeva tuberkuloze u Britaniji povećao se u protekloj godini za 5,5 posto i dostigao najviši nivo od 1980-ih, saopćila je u utorak britanska Agencija za zaštitu zdravlja.

U Britaniji je u 2009. registrirano više od 9.150 tuberkuloznih bolesnika, od kojih većina među imigrantima. Najveći broj oboljelih registriran je u Londonu - 3.476, što je 38 posto svih oboljelih u Britaniji, prenio je Reuters.

Tuberkulozu izaziva bakterija, a ova bolest obično napada pluća. Može se izliječiti antibioticima, ali ipak od nje svake godine širom svijeta umire 1,7 miliona ljudi.

Oko jedne trećine svjetskog stanovništva je zaražena bakterijom koja izaziva tuberkulozu, ali samo kod manjeg postotka dođe do pojave bolesti.

Britanski stručnjaci nisu mogli kazati zašto se u toj zemlji bilježi rast broja oboljelih. Ustvari, tvrde da za to nije odgovoran nikakav pojedinačan faktor i da je povećanje bilo postupno.

Neka istraživanja navode da su većem riziku od tuberkuloze izloženi narkomani i osobe koje žive u izoliranim sredinama, kao što su zatvori.

Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća pod utjecajem epidemije side povećan je i broj tuberkuloznih, jer sa smanjenjem imuniteta koji izaziva HIV virus čovjek postaje podložniji i toj zaraznoj bolesti.

Prema podacima Agencije za zaštitu zdravlja, područje s najvećim brojem tuberkuloznih u Britaniji nakon Londona je Zapadni Midlands, u kojem živi 11,3 posto od ukupnog broja oboljelih Britanaca. Rast broja oboljelih bilježi se u osam od devet britanskih regije.