{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve više samoubistava među američkim vojnicima

F
30.5.2008. u 09:40
0
0
Sve više samoubistava među američkim vojnicima
0
Sve više samoubistava među američkim vojnicima
Broj samoubistava aktivnih pripadnika američke vojske povećan je u 2007. godini, koja je bila najnasilnija godina u ratovima u Iraku i Afganistanu, navodi se u novom vojnom izvještaju američkih medija.
Dužnosnik Kopnene vojske izjavio je u četvrtak da je u 2007. godini 115 pripadnika aktivnog sastava počinilo samoubistvo, što je povećanje od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu, kada su zabilježena 102 samoubistva.

Četvrtina samoubistava počinjena je u Iraku. Broj od njih 115 u 2007. manji je od prvobitno objavljenog broja 121 u januaru, no dio smrti je nakon istraga pripisan drugim razlozima.

Stopa suicida u redovima američke vojske raste već sedmu godinu uzastopno, od početka rata u Afganistanu 2001., te početka rata u Iraku godine 2003.

U 2007. je u sukobima u Iraku i Afganistanu poginulo više američkih vojnika nego i jednu godinu ranije. U Afganistanu je zabilježen ukupan porast nasilja, a u Iraku se povećao broj mrtvih, iako je u Iraku u drugoj polovini godine došlo do pada nasilja.

Pojačani pritisak na vojnike stvoren je i produženjem smjena na ratištu sa 12 na 15 mjeseci, što je ove godine ukinuto.

Stopa suicida raste bez obzira na niz napora koji se ulažu u poboljšanje mentalnog zdravlja vojnika, izloženih višestrukim odlascima u ratne zone.

Među tim su naporima prošireni programi obuke, kao što je program prevencije suicida koji prolaze svi vojnici kako bi prepoznali mentalne teškoće kod sebe i suboraca, te češći pregledi. Odobreno je i zapošljavanje 300 dodatnih psihijatara, psihologa i drugih stručnjaka, od kojih je 180 već angažovano.

General Michael Rochelle, zamjenik načelnika kadrovske uprave Kopnene vojske, ranije je pozvao na reviziju cijelog sistema prevencije samoubistava i provedbu kampanje, kako bi se podigla svijest o tom problemu.

"Od početka globalnog rata protiv terorizma, Kopnena vojska je zgubila 580 vojnika od samoubistva, što je ekvivalent jednom pješačkom bataljunu", navodi se u priručniku koji je sredinom marta stavljen na Army Web.

Nakon neprijateljske vatre, nesreće i bolesti, samoubistvo je četvrti uzrok smrti vojnika, a od 2001. je zabilježeno 10 do 20 puta više pokušaja samoubistva u odnosu na broj počinjenih, navodi priručnik.

Podaci koje vodi Kopnena vojska daju samo dio slike, jer ne uključuju samoubistva pripadnika Nacionalne garde i Pričuvnog sastava vojske, koji su završili aktivnu dužnost i vratili se civilnim poslovima.

Ministarstvo za veterane, koje bilježi slučajeve suicida među onima koji su napustili vojsku, navodi podatak o 144 samoubistva među gotovo pola miliona osoba koje su napustile vojsku od 2002. godine, nakon sudjelovanja u najmanje jednom od ratova.

Stvarna stopa suicida među američkim veteranima nije poznata, prema nedavnom izvješću Kongresne istraživačke službe. Na temelju podataka Cantra za kontrolu i prevenciju bolesti, ministarstvo za veterane procjenjuje da si 18 veterana dnevno oduzme život, što je oko 6.500 godišnje, no te brojke uključuju veterane iz svih ratova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: