Svijet
0

Sve više Nijemaca prelazi na islam

FENA
Sve više Nijemaca prelazi na islam, proizlazi iz studije Islamskog arhiva iz Soesta što ju je u subotu objavio sedmičnik "Der Spiegel" na svojim internetskim stranicama.

"Između juna 2004. i juna 2005. oko 4.000 Nijemaca se preobratilo na islam što je četiri puta više nego i istom razdoblju godinu dana prije", stoji u dosad neobjavljenom izvještaju što ga je po narudžbi savezne vlade sastavio Islamski arhiv.

Kako nadalje stoji u rezultatima istraživanja, primjetna je i promjena strukture obraćenika. Dok se još do prije nekoliko godina najveći broj konvertita odnosio na Njemice koje su stupili u brak s partnerom muslimanske vjeroispovjesti, u posljednje vrijeme je primjetan velik broj onih koji na islam prelaze iz uvjerenja.

"Najveći broj konvertita je na islam prešao zbog dvojbi prema dosadašnjoj kršćanskoj vjeri", smatra berlinski imam Mohamed Herzog.

Daljnji razlog za pojačano okretanje islamu je, prema mišljenju sociologinje Monike Wohrab Sahr, i potreba za drugačijim.

"Pojačana diskusija nakon 11. septembra islam je učinila atraktivnim za mnoge koji se žele razlikovati od većine društva", zaključila je Wohrab Sahr.

U Njemačkoj živi oko 3 miliona pripadnika islamske vjeroispovjesti od čega je najveći broj porijeklom iz Turske.