Svijet
0

Sve više Nijemaca odlazi u emigraciju

FENA
Wiesbaden
Wiesbaden
Prošle je godine iz svoje domovine emigriralo 165.000 Nijemaca, što je šest posto više nego prethodne godine, a glavni razlozi emigracije su gospodarski uvjeti, saopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak.

"Najviše Nijemaca iseljava u Švicarsku, Sjedinjene Američke Države te Austriju i Poljsku", stoji u saopćenju Saveznog ureda za statistiku. Time je broj iseljenih građana Njemačke od 2001. u stalnom porastu.

I dok je još donedavno glavni razlog za emigraciju iz Njemačke bila želja za avanturom, posljednjih godina razlozi su u najvećem broju slučajeva gospodarske prirode, izvještava njemački Crveni križ koji je pokrenuo savjetodavne urede za one koji planiraju napustiti Njemačku.

Emigracijom su posebno pogođena neka visokokvalificirana zanimanja poput liječnika. Njima se, za razliku od inženjera kojima su se uvjeti zapošljavanja zbog trenutnog gospodarskog uzleta popravili, položaj nije promijenio, tako da je i dalje primjetan pojačan odljev liječnika u Veliku Britaniju i skandinavske zemlje, gdje liječnici zarađuju osjetno više nego u Njemačkoj.

Humanitarne organizacije koje iseljenicima pružaju savjetodavnu pomoć upozoravaju na prepreke koje se njemačkim iseljenicima često nalaze na putu u bolju budućnost. Tako, primjerice, mnogi i u inozemstvu očekuju iste socijalne standarde kao i u Njemačkoj, što često nije slučaj, prenijela je Hina.

Njemačka je, povijesno gledano, zemlja s najvećim brojem iseljenika, a krajem 19. i početkom 20. stoljeća je samo iz luka Hamburg i Bremerhaven iselilo preko pet miliona Nijemaca.