Međunarodno istraživanje
0

Sve više djece u EU obolijeva od dijabetesa tipa 1

FENA
Broj djece oboljele od dijabetesa tipa 1, mlađe od pet godina, mogao bi u EU da se udvostruči do 2020. godine, što je alarmantan trend, pokazalo je upravo završeno međunarodno istraživanje.

Britanski naučnici sa Queen's univerziteta u Belfastu i mađarski s Univerziteta u Pecsu procjenjuju da će dijabetes tipa 1, poznat i kao "juvenalni", bivati sve češći i kod djece starijeg uzrasta i da to vjerovatno važi i za druge regije, prenosi Reuters.

Naglašavajući da ne znaju šta je tome uzrok, oni napominju da bi uticaj okoline mogao da ima presudnu ulogu u sve većoj učestalosti tog oboljenja.

Do 2020. moglo bi se očekivati povećanje broja novih slučajeva dijabetesa tipa 1 na 24.400, a najveći porast bilježit će se kod djece mlađe od pet godina.

Među 180 miliona ljudi oboljelih od 'šećerne bolesti' širom svijeta, udio onih sa dijabetesom tipa 1 je oko 10 posto. Do ovog oboljenja dolazi kad sam organizam počinje da uništava ćelije pankreasa koje proizvode inzulin zadužen za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Ta vrsta 'šećerne bolesti' je potpuno različita od dijabetesa tipa 2, a osobama koje od nje obole obično je potrebna svakodnevna terapija inzulinom.

Britanski i mađarski stručnjaci su do nove prognoze rasta broja oboljelih od dijabetesa došli analizirajući podatke sedamnaest zemalja EU za period 1989. - 2003. Ustanovili su da se broj novih dijagnoza ovog oboljenja među djecom svih uzrasta povećava stopom od 3,9 posto godišnje, pri čemu kod djece ispod pet godina starosti ta stopa iznosi čak 5,4 posto.

Na osnovu ove analize, došli su do zaključka da će 2020. u EU biti 160.000 djece, starosti do petnaest godina, oboljele od dijabetesa tipa 1, što je za 70 posto više od sadašnjih 94.000.

Dr. Dejna De Bell, profesor s američkog Univerziteta Colorado, navodi povodom ovog istraživanja da bi prognoze za Afriku, Aziju i Južnu Ameriku, koje nemaju tako dobru evidenciju slučajeva deijabetesa tipa 1 kao EU, mogle da budu još alarmantnije.

Ona ističe da, prema procjeni stručnjaka, porast dijabetesa tipa 1, naročito kod male djece, nije posljedica veće genetske podložnosti toj bolesti, što znači da uzrok mora da leži u faktorima okoline.