Njemačka
0

Sve više desnih ekstremista među školarcima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Mnogobrojna udruženja u Njemačkoj u srijedu su sa zaprepaštenjem reagirala na najnovija ispitivanja koja pokazuju drastično širenje mržnje prema strancima i antisemitizma među njemačkom mladeži.

"Rasistička i antisemitska stajališta već su se odavno proširila i na najšire društvene slojeve", rekao je predsjednik Zajednice Turaka u Njemačkoj Kenan Kolat.

Time je reagirao na objavu rezultata istraživanja ministarstva unutarnjih poslova iz koje proizlazi da je svaki peti učenik u dobi od 15 godina "vrlo neprijateljski" raspoložen prema strancima koji žive u Njemačkoj, a njih 4,9 posto je i učlanjeno u neku od radikalno desnih udruga.

Potpredsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Dieter Graumann je, ocijenivši rezultate istraživanja "odvratnim", dodao i da "otrježnjuju". "Ne trebamo se čuditi ako znamo da je povik 'Židove jedan' među mladima postao jedna od najčešćih uvreda", rekao je Graumann, zatraživši od političara da se više ulaže u programe prevencije u njemačkim školama.

Predstavnici stranaka Zelenih i Ljevice u Bundestagu izrazili su čuđenje zbog "zgranutosti" ministra unutarnjih poslova Wolfganga Schaeublea rezultatima istraživanja.

"Nikoga ko se iole ozbiljnije pozabavio tim problemom rezultati ne mogu iznenaditi", rekla je zastupnica stranke Ljevice i potpredsjednica Bundestaga Petra Pau.

Predstavnica stranke Zelenih za pitanje radikalne desnice Monika Lazar optužila je vladajuće kršćanske demokrate da su smanjenjem sredstava za projekte za suzbijanje desnog ekstremizma u školama pridonijeli pogoršanju stanja.