Svijet
0

Sve više Amerikanaca koji se protive ratu u Iraku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prema nedavnoj anketi Los Angeles Timesa 70 posto Amerikanaca protivi se politici predsjednika Georgea W. Busha u Iraku.

Na nedavnim antiratnim protestima sudjelovali su deseci hiljada Amerikanaca, među kojima i obitelji nekih vojnika koji služe u Iraku.

"Uviđam potrebe oružanih snaga. Razumijem potrebu odbrane naše zemlje. Ali Irak prije 2003. godine nije predstavljao neposrednu prijetnju. Ako će život mog sina biti riskiran, onda mora postojati neposredna prijetnja po SAD", kazala je VoA-i Fran Middleberg, antiratna aktivistica čiji sin služi u Iraku.

Fran Middleberg jedna je od članica sve brojnije skupine – pripadnika vojnih obitelji koje se protive ratu. Ona djeluje u sklopu organizacije Military Families Speak Out kojoj je suosnivačica Nancy Lessin, a koja ima 3.200 članova. Mnogi od njih izgubili su svoje najbliže u Iraku.

"Od danas imamo 3.067 najbližih koji su poginuli u ratu što ga nikada nije trebalo započeti. U ratu su poginule i stotine hiljada iračke djece, žena i muškaraca. Mi vjerujemo da je nastavak vojne okupacije – rata utemeljenog na lažima – to što raspaljuje sukob. Trebamo to zaustaviti. To je jedini način za ispravljanje situacije", dodala je.

Ovi antiratni aktivisti pozivaju na okončanje okupacije Iraka te trenutno povlačenje američkih vojnika.

No Mike Wysong, koji predstavlja organizaciju Veterans of Foreign Wars, s dva miliona članova, kaže da američke vojne obitelj još uvijek snažno podržavaju rat i politiku predsjednika Busha u Iraku. Prema njegovim riječima, antiratni protesti samo štete vojnicima.

"Vjerujem da to škodi vojnicima na terenu. Šteti njihovom moralu i oni gube povjerenje u misiju u kojoj sudjeluju. To je svakako udarac moralu naših vojnika", kazao je Wysong.

Podrška vojnicima, slogan je koji koriste pristalice rata. Međutim, vojne obitelji s antiratnim stajalištima kažu da je najbolji način podrške vojnika taj da ih se vrati kućama.