Moskva
0

Sve veći misterij nestanka broda Arctic Sea

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pirati su vjerojatno oteli trgovački brod koji je prije dvije sedmice nestao tokom plovidbe La Mancheom.

Kremlj je prije nekoliko dana naredio da ruska ratna mornarica krene u potragu za 98 metara dugim teretnim brodom čiji je misteriozni nestanak zbunio pomorske vlasti diljem Evrope i sjeverne Afrike.

Brod Arctic Sea koji je plovio pod malteškom zastavom, a kojime upravlja finska kompanija Solchart, prevozio je drvenu građu vrijednu 1,3 miliona dolara i trebao je 4. augusta uploviti u alžirsku luku Bedžaju. U nju nikada nije stigao. Posljednji radijski kontakt s brodom ostvaren je 28. jula kod Dovera. Nedugo potom ugašen je elektronički signal koji javlja lokaciju broda.

Takav rasplet događaja mnoge je u Evropi potaknuo na bojazan da su se pirati pojavili u sjevernoevropskim vodama.

  • Mislim da je gotovo sigurno da je brod otet. Potpuno je nejasno gdje se on sada nalazi, rekao je Viktor Matvejev, direktor finske kompanije.

I dok je piratstvo prilično raširena aktivnost u vodama Roga Afrike, pa njime čak i patroliraju ratni brodovi brojnih zemalja kako bi zaštitili brodove, njegova pojava u Evropi gotovo da bi predstavljala presedan u modernoj povijesti.

  • Ako se radi o piratstvu, a čini se gotovo sigurno da je tako, bio bi to prvi slučaj modernog piratstva u tim vodama, rekao je Matvejev.

Kari Naumanen, predsjednik uprave finske kompanije RETS Timber, koja je prodala drvenu građu koja se nalazila na brodu, izjavio je da brodovi u evropskim vodama ne nestaju samo tako.

  • Još nikada nismo imali nestali brod. Niti na jedan dan. Vrlo je teško shvatiti ovu situaciju, osim ako nije u pitanju otmica. Teško je povjerovati da bi posada to sama izrežirala, i mora da je u pitanju netko drugi, rekao je Naumanen.

Na brodu se nalazi 15 ruskih članova posade, a ruska se obavještajna služba također aktivno uključila u rasplitanje slučaja. Ispitani su zaposlenici ruske podružnice Solcharta u Arhangelsku, javljaju ruski mediji, ali ne navode pojedinosti. Članovi obitelji mornara pisali su premijeru Vladimiru Putinu i zatražili kriminalističku istragu o nestanku broda. Zasad nikakve aktivnosti za njegovo pronalaženje nisu urodile plodom.