Svijet
54

Sve veći broj Izraelaca odriče se državljanstva

Anadolija
Broj Izraelaca koji se odriču državljanstva porastao je u 2014. godini, saopćile su izraelske vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA). 

U toku prošle godine 765 državljana Izraela zatražilo je da se odrekne svog državljanstva, što je premašilo broj od 478 koji su isto zatražili u 2013. godini, javio je izraelski dnevni list "Yedioth Ahronoth" pozivajući se na informacije Uprave za granične prelaze, populaciju i imigraciju i ambasada Izraela u svijetu.

List navodi da je jedan od glavnih razloga koji Izraelci navode u aplikacijama za odricanje od državljanstva da ne žele imati dvojno državljanstvo, dok se ostali izjašnjavaju da ne žele više imati izraelski pasoš ili ne žele više živjeti u Izraelu. Najviše aplikacija primljeno je u Njemačkoj, SAD-u, Holandiji, Austriji i Velikoj Britaniji. 

U Izraelu trenutno živi oko osam miliona ljudi, među kojima je 20 posto Arapa. Oko 500.000 jevrejskih doseljenika trenutno naseljava više od 100 naselja na Zapadnoj Obali sagrađenih od kada je Izrael okupirao region i Istočni Jerusalem 1967. godine.