Svijet
9

Sve veći broj djece u svijetu žrtva nasilja, u 2012. godini ubijeno ih 95.000

Klix.ba
Blizu 120 miliona djevojčica u svijetu, odnosno jedna od njih 10, bude silovana ili seksualno zlostavljana do svoje 20. godine, navodi se u izvještaju UN-a.

Agencija za djecu UNICEF kazao je kako je 95.000 djece i tinejdžera, većinom iz Latinske Amerike i Kariba ubijeno samo u 2012. godini. Ovo ukazuje na to da su djeca globalno svakodnevno izložena nasilju i zlostavljanju. U analizi je obuhvaćeno 190 zemalja.

"Nasilje ne poznaje granice u godinama, području, religiji, nacionalnosti... To se dešava na mjestima gdje bi djeca trebala biti sigurna, u njihovim domovima, školama i zajednicama. Nasilje se povećalo i putem interneta i počinioci su nerijetko članovi porodice, nastavnici, komšije, stranci ili druga djeca", rekla je izvršna direktorica Anthony Lake.

Studija je otkrila da je šestero od 10 djece dobi između dvije i 14 godina budu žrtve fizičkog zlostavljanja u smislu kažnjavanja na dnevnoj bazi.

UN je istakao da je zabilježen rast nasilja nad djecom ali i upozorio da veliki broj slučajeva ostaje neprijavljeno. U izvještaju se navodi kako je nasilje nad djecom u nekim zemljama društveno prihvaćeno i da se podrazumijeva, a žrtve, odnosno ta djeca, se često previše plaše da bi prijavila slučaj.