Sergey Lavrov
0

"Sve u vezi s Arktikom rješavati dijalogom"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na Arktiku nema problema koji bi trebalo da se rješavaju vojnim putem i koji zahtijevaju prisutnost vojno-političkih blokova u regiji, izjavio je u četvrtak šef ruske diplomatije Sergey Lavrov na otvaranju međunarodnoga ekonomskog foruma u Murmansku.

"Ne vidimo na Arktiku probleme koji ne bi mogli biti riješeni saradnjom i dijalogom. Uvjereni smo da u toj regiji nema problema koji bi imali vojnu prirodu ili bi zahtijevali vojna rješenja, koja bi zahtijevala ili opravdavala prisutnost vojno-političkih blokova ovjde", rekao je Lavrov.

Pokušaji da se izazivaju napetosti i Arktik predstavi kao regija koja ima konfliktni potencijal "nedobronamjerni su i kontraproduktivni", dodao je.

Lavrov je iznio mišljenje da je pet arktičkih država već dalo svoj odgovor na to u zajedničkoj deklaraciji s ministarskog sastanka u grenlandskom Ilulisateu u maju 2008. godine, u kojoj je navedeno da će se sva pitanja rješavati "na čvrstoj osnovi međunarodnog prava".

Rusija na osnovu međunarodnog prava pokušava u specijalnoj komisiji Ujedinjenih nacija dokazati da su podvodni grebeni Lomonosov i Mendeljejev direktan nastavak ruskog kontinentalnog pojasa i dio teritorije Rusije.

S pravnom potvrdom Rusija bi dobila pravo na dodatnih 1,2 miliona kvadratnih kilometara teritorije na Arktiku i ogromna nalazišta nafte i plina. Prema nekim procjenama, u pitanju je najmanje 90 milijardi barela nafte i 47 triliona kubika prirodnog plina.