Regija Orenburg
39

Sve teža situacija u poplavljenim područjima Rusije, evakuisano više od 6.000 stanovnika

V. K.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
U ruskoj regiji Orenburg koja se nalazi nedaleko od Kazahstana zbog poplava i pucanja brane evakuisano je više od 6.000 građana.
Prema pisanju ruskih medija, za 22 sata otkako je brana pukla poplavljeno je 10.168 stambenih objekata te 18.471 parcela u 77 naselja.

"Najteža situacija je u gradu Orsk. Tu su 1.052 osobe smještene u privremene prihvatne centre, uključujući 160 djece. Iz grada je ukupno evakuisano više od 2.000 ljudi", navele su službe.

Problemi na ovom području počeli su 5. aprila uslijed velikih poplava kada je pukla i brana na rijeci Ural. Do jutra 6. aprila pola grada biolo je poplavljeno.

Nešto kasnije, 6. aprila uvečer, u Orsku je pukla i druga brana što je dodatno otežalo cjelokupnu situaciju.

Povodom situacije u regiji u subotu se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je naredio šefu Ministarstva za vanredne situacije da ode u Orenburg i prati situaciju na terenu.

"Putin je dao instrukcije Aleksandru Kurenkovu da odmah otputuje u zonu prirodne katastrofe kako bi organizovao sve neophodne radove za pomoć ljudima i otklanjanje posljedica prirodne katastrofe", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.