Barack Obama
0

"Sve što treba za oživljavanje privrede"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će vlada SAD-a učiniti "sve što je potrebno" kako bi oživjela privredu, sugerirajući da iduće godine ili godinu kasnije ne treba brinuti za proračunski deficit.

Kratkoročno je "najvažnija stvar izbjeći produbljivanje recesije", rekao je Obama u intervjuu za emisiju "60 Minutes" TV mreže CBS News, emitiranu u nedjelju navečer.

Obama je naglasio da Vlada treba pružiti pomoć američkoj automobilskoj industriji jer bi u stanju privredne krize i rasta nezaposlenosti njezin kolaps bio katastrofalan. O paketu pomoći "detroitskoj trojci" - General Motorsu, Fordu i Chrysleru, u ponedjeljak treba raspravljati Predstavnički dom Kongresa.

"Zajam za premošćivanje" teškoća automobilske industrije treba biti uvjetovan zahtjevom da njezina uprava, sindikati, dobavljači i kreditori izrade plan održivog razvoja te industrije, rekao je Obama.

"Potpuni kolaps automobilske industrije bio bi katastrofa u ovakvom okruženju, ne samo za obitelji već bi donio teške posljedice diljem privrede", rekao je i naglasio da će njegova zadaća kao predsjednika biti jačati povjerenje u američku privredu.

Intervju CBS-a s Barackom Obamom i njegovom suprugom Michelle snimljen je 14. novembra u Chicagu, iz kojeg budući predsjednik SAD-a vodi pripreme za prenos vlasti u Washingtonu do inauguracije 20. januara 2009.

Obama je odgovarao i na pitanja o nacionalnoj sigurnosti, energiji, ratovima u Iraku i Afganistanu, te o promjenama u porodičnom životu vezanim za preseljenje u Bijelu kuću.

Obama je naglasio kako želi brzo formirati svoj tim za nacionalnu sigurnost jer je "prijenos vlasti razdoblje moguće ranjivosti na terorističke napade".

Na pitanje o mogućem imenovanju senatorice Hillary Clinton na mjesto državne tajnice, Obama je izbjegao odgovoriti, rekavši samo da se s njom prošle sedmice sastao te da treba njezine savjete, jer je ona "jedna od najrazboritijih javnih dužnosnika u SAD-u".

Potvrdio je da će u njegovoj demokratskoj administraciji biti i članova Republikanske stranke.

Obama je ponovno istaknuo svoju namjeru da zatvori zatočenički centar u američkoj bazi Guantanamo na Kubi i zabrani mučenje kod ispitivanja osumnjičenih za terorizam, kao dio "napora za obnovu ugled Amerike u svijetu".

Najavio je da će po preuzimanju dužnosti početi s provedbom plana o smanjenju američkih snaga u Iraku i njihovom jačanju u Afganistanu.

Uništenje Al-Qaide i hvatanje ili likvidacija njezina vođe Osame bin Ladena, biti će od ključnog značenja za novu administraciju, istakao je.

Govoreći o energetskoj politici, Obama je ocijenio kako će zbog aktuelnog pada cijena nafte biti "politički malo teže" provesti mjere za smanjivanje ovisnosti SAD-a o uvozu energije, ali je vrijeme da se to učini.

Odgovore na porodični set pitanja uglavnom je davala buduća prva dama SAD-a Michelle Obama, koja je izrazila nadu da će Bijelu kuću doživljavati kao "otvorenu, zabavnu i punu života i energije".

Na pitanje o preseljenju njegove punice u Bijelu kuću, što je postalo zahvalnom temom američkih komičara u večernjim talk-show emisijama, Barack Obama je iznio niz pohvala njezinoj potpori porodici i djeci tokom kampanje, uz napomenu kako mu, vezano uz preseljenje, ne pada na pamet donositi oduke u njezino ime.

Obećanu kupnju psa kćerkama kada usele u Bijelu kuću, Obama je odgodio za proljeće, tvrdeći kako je "nezgodno" to učiniti usred tranzicije.