Ugrožen državni aparat
0

Sve opasniji rat narkokartela u Meksiku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U nedavnoj procjeni Pentagona sugerira se da bi Meksiko mogao postati zemlja s nefunkcionirajućim državnim aparatom dok narkokarteli, šireći nasilje, predstavljaju izazov vladinim organima.

Vlasti u gradovima duž američke strane tri hiljade kilometara duge granice s Meksikom izražavaju zabrinutost da bi se ovaj sukob mogao proširiti u njihove zajednice, izvještava dopisnik VoA-e.

Vladini dužnosnici u Teksasu razvijaju plan za vanredne situacije u pograničnom području s Meksikom, u slučaju da se nasilni rat kartela droge proširi i na američku stranu granice. Lokalne policijske snage u mnogim gradovima uz granicu kažu da trebaju više državne i savezne pomoći.

Ono što se događa u Meksiku je trostruki rat: između dva sukobljena narkokartela te između svakog od njih pojedinačno s vladom meksičkog predsjednika Felipea Calderona.

Tvrtka Stratfor, čije je sjedište u Austinu, izrađuje analize o širokom spektru međunarodnih pitanja. Njeni djelatnici već neko vrijeme pomno prate situaciju u Meksiku. Jedan od njenih analitičara Marco Papic kaže da postoji mogućnost povlačenja meksičke vlade iz rata s narkokartelima kako bi se ona prihvatila rješavanja općeg sloma reda i zakona u ovoj pograničnoj regiji i pokušala ponovno uspostaviti vladavinu zakona.

"Pratimo poteze meksičke vlade koji će sugerirati da je zaključila kako je znatno važnije zaustaviti nasilje te da će se u tu svrhu odlučiti pregovarati s kartelima kako bi se postiglo neko primirje i kako bi se vlada potom mogla posvetiti uklanjanju ostalih vrsta kriminala, posebno naglog porasta broja otmica", kaže Papic.

Marco Papic dodaje da meksička vlada možda nije ostvarila znatniji uspjeh u suzbijanju ubojstava vezanih uz djelatnosti narkokartela, ali je imala nešto uspjeha u razbijanju operacija krijumčarenja droga.

Papic primjećuje da ilegalni narkotici sada manje dolaze iz američko-meksičkog pograničnog područja, a više s Kariba. Ima i neuobičajenih slučajeva, kaže on, da droga u SAD dolazi s otočja Galapagos, a sve kako bi se izbjegao Meksiko.

Za sada, vrlo je malo nasilja iz Meksika doprlo do Sjedinjenih Država i Papic kaže da u tom pogledu ne očekuje promjene jer krijumčarima ne bi bilo u interesu izazvati akciju američkih organa na granici.

"Da bi nastavili svoje operacije, narkokarteli trebaju otvorene trgovinske putove. Bilo kakav prekid tog puta, kao i protoka robe i ljudi preko granice, uveliko bi otežao pošiljke narkotika," kaže Papic.

Iz sličnih razloga Papic smatra da karteli ne žele vidjeti pad meksičke vlade. Za njih je vlada važan kanal za njihove operacije jer su, kaže Papic, vladini dužnosnici u Meksiku podmitljivi.

Poznavatelji prilika kažu da bi Sjedinjene Države mogle pomoći poduzimanjem dodatnih napora za zaustavljanje krijumčara oružjem. Naime, većina oružja koje se koristi u obračunima u Meksiku potječe iz SAD-a gdje građani imaju veća prava pri kupovini i prodaji vatrenog oružja nego građani Meksika.

Za američke vlasti, međutim, to je politički teško pitanje jer drugi amandman Ustava daje Amerikancima pravo na posjedovanje vatrenog oružja.