Svijet
0

Sve neizvjesnije u predsjedničkim utrkama demokrata i republikanaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Malo više od dvije sedmice uoči prvih stranačkih izbora u Iowi 3. januara, američki predsjednički kandidati Hillary Clinton i John McCain pokušavaju kapitalizirati na dosad iskazanoj podršci koju su dobili od uglednih medija, organizacija i utjecajnih pojedinaca.

Senatorica Clinton dobila je podršku lista Des Moines Register, koji ju je opisao kao najbolje pripremljenu među demokratskim kandidatima da se nosi s izazovima s kojima je zemlja sučeljena.

Nedavno je o tome govorila za televizijsku mrežu NBC. "Ovime taj list pokazuje da ono što trebamo u Americi u ovom trenutku jest dokazano čelništvo, vrsta čelništva koje ja pružam čineći pozitivne promjene tokom posljednjih 35 godina."

Senatorica Clinton je uključena u izbornu utrku u saveznoj državi Iowi koja se vodi između tri kandidata – uz nju, tu su senator Barack Obama iz Illinoisa i bivši senator John Edwards iz North Caroline. Iowa će započeti sezonu tzv. primarnih, odnosno stranačkih izbora, 3. januara kad će se održati kolegiji obje stranke u toj saveznoj državi.

Senatorica Clinton i njene pristaše i dalje dovode u pitanje ima li senator Obama dovoljno iskustva da bude predsjednik.

Obama sa svoje strane tvrdi da je on nositelj promjena i da se sad nalazi na meti kampanje bivše prve američke dame zato jer njegova poruka nailazi na dobar prijem kod glasača.

"Kad sam zaostajao 20 poena u utrci, svi su govorili da sam krasan čovjek. Dakle, to se očigledno mijenja."

Senator Obama je dobio podršku lista Boston Globe, koji ima mnogo čitatelja u susjednoj državi New Hampshire, u kojoj se također rano održavaju stranački izbori.

S republikanske strane senator John McCain iz Arizone pokušava oživjeti svoju kampanju s podrškama koju je dobio od dva vodeća lista i jednog uglednog bivšeg demokrata.

I Des Moines Register i Boston Globe podržali su McCaina među republikanskim kandidatima.

John McCain dobio je također podršku svog dugogodišnjeg prijatelja i kolege senatora Josepha Liebermana iz Connecticuta. Liberman je bio dopredsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2000. godine, međutim, prošle godine ponovno je izabran na svoje senatsko mjesto kao neovisan kandidat.

Senator McCain je izjavio za televizijsku mrežu NBC kako će mu ove podrške pomoći da ubaci dodatnu energiju u svoju kampanju i nadiđe probleme koje je imao s osobljem i prikupljanjem novca početkom godine. "Ono što to znači jest da će ljudi sad reći, 'Ponovno ću pogledati tog čovjeka, ponovno ću pogledati John McCaina i vidjeti zašto o njemu kažu to što kažu', a ja mislim da mi to pruža dobru priliku".

McCain i drugi republikanski predsjednički kandidati pokušavaju otupiti nagli porast popularnosti bivšeg guvernera Arkansasa Mikea Huckabeeja. Huckabee se pojavio iz relativne političke anonimnosti početkom godine i popeo na sam vrh posljednjih ispitivanja javnog mnijenja po popularnosti u Iowi, pretekavši bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya, bivšeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija i bivšeg senatora iz Tennesseeja Freda Thompsona.

Fred Thompson Thompson je nedavno govorio o važnosti izbora u Iowi 3. januara za televizijsku mrežu CBS. "Da, moramo u Iowi ostvariti dobre rezultate, to je nedvojbeno. Međutim, moraju i drugi".

Giuliani promatrani su veći dio godine kao vodeći kandidati svojih stranaka. Međutim, kako se datum prvog stranačkog izjašnjavanja približava, izgleda da rastu i neizvjesnosti u obje glavne američke političke stranke.