Njemačka
0

Sve manje useljenika

FENA
Njemačka, za razliku od ostalih industrijski razvijenih zemalja, bilježi pad broja useljenika, proizlazi iz studije Organizacije za ekonomsku saradnju i razvitak (OECD) predstavljene u srijedu u Berlinu.

"Broj useljenika u Njemačkoj je u stalnom padu što je suprotno trendu u ostalim industrijski razvijenim zemljama, gdje je on u stalnom porastu", proizlazi iz studije OECD-a predstavljene istodobno u Parizu i Berlinu.

"Godine 2006. broj useljenika u Njemačkoj je pao za 11 posto, dok je u industrijski razvijenim zemljama on u isto vrijeme u prosjeku porastao za pet posto", rekao je predstavnik OECD-a Thomas Liebig. U Njemačku je 2006. uselilo 216.000 stranaca.

Liebig je upozorio na posljedice koje bi pad broja useljenika, uz istodobno smanjenje prirodnog prirasta stanovništva, mogao imati po njemačku ekonomiju.

"Ako se nastavi trend smanjenja useljavanja, broj radnog stanovništva Njemačke će do 2020. biti smanjen za 2,5 posto, a ako se useljavanje potpuno zaustavi i za šest posto", rekao je Liebig.

Stanje dodatno pogoršava novi trend iseljavanja njemačkog stanovništva u ostale industrijski razvijene zemlje i to uglavnom u susjednu Švicarsku, Austriju, Holandiju, Dansku, ali u najnovije vrijeme i u Poljsku. Kako proizlazi iz studije OECD-a, od 2000. do 2005. broj njemačkih iseljenika se svake godine povećavao za pet posto, prenijela je Hina.

OECD je upozorio da Njemačka sadašnjim programima za useljavanje neće moći pokriti potrebe u deficitarnim područjima poput njege starijih osoba. Njemačka isto tako može, zbog propusta u visokom obrazovanju, očekivati probleme i u segmentu visokokvalificirane radne snage, gdje se već sada osjeti nedostatak stručne radne snage, posebno inžinjera, zaključuje se u studiji OECD-a.