|

Sve češće prirodne katastrofe

Sve češće prirodne katastrofe
0
F
FENA
15.1.2011. u 18:51
4
komentara
0

dijeljenja
Sve češće prirodne katastrofe Foto: AP
Prirodne katastrofe koje su pogodile Brazil, Australiju i Šri Lanku, druga su velika tema u u subotu u britanskoj štampi. The Independent konstatuje da ovdje nije riječ o posljedicama klimatskih promjena, ali da bi ovo ipak moglo da bude predznak vremena koja dolaze.
Kiša u Brazilu, kiša u Australiji, kiša u Šri Lanki; iako su obilne padavine ono što sve tri zemlje dovodi u vezu, stručnjaci ističu da ovo nije u vezi s globalnim otopljavanjem.

Poplave u Australiji i Šri Lanki su vjerovatno u vezi s La Ninom, klimatski fenomen tipičan za Tihi okean, dok su klizišta u Brazilu rezultat obilnih lokalizovanih kiša koje padaju na divlja naselja nepropisno sagrađena na strmim brdima.

Čak i u Brizbejnu, loši urbanistički planovi - koji sprječavaju prirodno oticanje vode - odgovorni su za sadašnje katastrofalne poplave, ističu stručnjaci.

Independet prenosi izvještaj Oksfama iz 2009. da je tokom jedne tipične godine 250 miliona ljudi ugroženo prirodnim katastrofama, i čak 98 posto njih sušama i poplavama. Ova organizacija procjenjuje da će se do 2015. broj ugroženih povećati za 50 posto, te da će 375 miliona godišnje patiti od posljedica katastrofa izazvanih vremenskim neprilikama.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...