{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sve češće prirodne katastrofe

F
15.1.2011. u 18:51
0
4
Sve češće prirodne katastrofe
0
Sve češće prirodne katastrofe
Foto: AP
Prirodne katastrofe koje su pogodile Brazil, Australiju i Šri Lanku, druga su velika tema u u subotu u britanskoj štampi. The Independent konstatuje da ovdje nije riječ o posljedicama klimatskih promjena, ali da bi ovo ipak moglo da bude predznak vremena koja dolaze.
Kiša u Brazilu, kiša u Australiji, kiša u Šri Lanki; iako su obilne padavine ono što sve tri zemlje dovodi u vezu, stručnjaci ističu da ovo nije u vezi s globalnim otopljavanjem.

Poplave u Australiji i Šri Lanki su vjerovatno u vezi s La Ninom, klimatski fenomen tipičan za Tihi okean, dok su klizišta u Brazilu rezultat obilnih lokalizovanih kiša koje padaju na divlja naselja nepropisno sagrađena na strmim brdima.

Čak i u Brizbejnu, loši urbanistički planovi - koji sprječavaju prirodno oticanje vode - odgovorni su za sadašnje katastrofalne poplave, ističu stručnjaci.

Independet prenosi izvještaj Oksfama iz 2009. da je tokom jedne tipične godine 250 miliona ljudi ugroženo prirodnim katastrofama, i čak 98 posto njih sušama i poplavama. Ova organizacija procjenjuje da će se do 2015. broj ugroženih povećati za 50 posto, te da će 375 miliona godišnje patiti od posljedica katastrofa izazvanih vremenskim neprilikama.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: