Independent on Sunday
0

"Svanulo jutro novoga političkog liderstva"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Barack Obama je još jednom u centru pažnje londonske štampe - dva dana uoči inauguracije u Washingtonu listovi opisuju opće uzbuđenje i očekivanja koje novi američki predsjednik potiče i kod kuće i širom svijeta.

Karikatura u Sunday Timesu ilustrira sadašnju atmosferu iščekivanja - Obama je prikazan kao Supermen koji u ruci drži Zemlju, a popratni komentar glasi: Ne očekujemo li možda malo previše?

Isti list otkriva da Obama ima tremu u vezi s inauguralnim govorom u utorak.

Independent on Sunday vjeruje da je, s njegovim dolaskom u Bijelu kuću, "svanulo jutro novoga političkog liderstva".

Osovina nade zamjenjuje osovinu zla Georgea W. Busha, piše ovaj list; zemlje koje su tradicionalno imale teške odnose sa SAD-om pripremaju se za eru nakon Busha - Sjeverna Koreja je objavila da ima dovoljno obogaćenog plutonija za četiri ili pet atomskih bombi, ali je istovremeno poslala diplomatsku notu kako je spremna na "intimno prijateljstvo" sa SAD-om.

Brazilski predsjednik Lula da Silva je izrazio nadu da će nova američka vlada popraviti odnose s južnoameričkim ljevičarima, dok su arapski lideri rekli kako očekuju da Obama napusti Bushovu politiku konfrontacije.

Najopreznije riječi, međutim, došle su od Vladimira Putina - iako je pohvalio Obaminu iskrenost i otvorenost, Putin je rekao kako Moskva čeka da vidi šta će Obama odlučiti u vezi s antiraketnim štitom u Evropi i pridruživanjem Ukrajine i Gruzije NATO-u.

Jedna od rijetkih zemalja koja izražava žaljenje za odlaskom Georgea W. Busha je Albanija, zemlja u kojoj on uživa status heroja, prenosi Independent.