Njemačka
0

Svakog dana dva-tri napada ekstremista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Njemačkoj se svakog dana dogode dva-tri napada desnih ekstremista, a od ujedinjenja države, prije dva desetljeća, do sada je u tom nasilju život izgubilo 47 osoba, pokazuju podaci Savezne kriminalističke službe (BKA), koje su prenijeli njemački mediji.

Po tim podacima, trećina njemačkih desničara je spremna na nasilje, a mnogi njihovi delikti pokazuju se vrlo brutalnima.

U Njemačkoj, gdje je zbog povijesne prošlosti odnos prema Židovima i dalje osjetljiva tema, svakog mjeseca se, prema navodima tiska, dogode tri antisemitska ispada.

Nasilna djela ekstremne desnice se dešavaju, prema podacima BKA, uglavnom, na kolodvorima i drugim javnim površinama, a pritom alkohol "često ima svoju ulogu".

Najčešći napadi desničara se, u odnosu na broj stanovnika, događaju u bivšim pokrajinama DDR-a, a izborni uspjeh ekstremno desne Nacionaldemokratske stranke (NPD), čiji zastupnici sjede u nekoliko pokrajinskih skupština, na istoku Njemačke bi, prema procjenama BKA, mogao imati mobilizacijsko djelovanje na desnu scenu.