{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svakodnevna kršenja ljudskih prava u BiH

F
19.5.2015. u 13:02
0
10
Svakodnevna kršenja ljudskih prava u BiH
0
Svakodnevna kršenja ljudskih prava u BiH
Foto: FENA
Instituciji Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine u 2014. godini obratilo se 13.178 građana, a postupci su vođeni po 4.672 žalbe, odnosno slučaja u kojima je procijenjeno da je došlo do kršenja ljudskih prava, dok je ukupno u radu bilo 4.737 žalbi, uključujući i one iz prethodnog perioda. Ombudsmeni su, u vezi s tim uputili 326 preporuka nadležnim organima i institucijama.
Podaci su to iz Godišnjeg izvješata Institucije ombudsmena BiH za 2014. godinu, koji je predstavljen danas u Sarajevu.

Kako je na pres-konferenciji kazao ombudsman BiH Ljubomir Sandić, najveći broj žalbi i kršenja ljudskih prava bio je u oblastima građanskih i političkih prava, ekonomsko-socijalnih i kulturnih prava, prava djece, prava osoba s invaliditetom, prava manjina i osoba lišenih slobode.

Podsjetio je da je u 2014. godini posebna pažnja bila usmjerena na sprečavanju svih oblika diskriminacije u vezi sa čime je evidentirano 230 žalbi, što je za 16,6 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, najveći broj žalbi odnosio se na kazneno-popravne ustanove, organe i tijela koji se bave pitanjima invalidskog i penzijskog osiguranja, te upravne organe, prevashodno općinske organe vlasti, kao i na pravosudne institucije.

Sandić navodi da su u prethodnoj godini sačinjeni specijalni izvještaji i to u oblastima prava djece, nacionalnih manjina i u vezi s osobama lišenim slobode, te da su Ombudsmeni BiH podnijeli određeni broj inicijativa za donošenje odgovarajućih zakona, odnosno izmjena i dopuna propisa.

Ombudsmen BiH Jasminka Džumhur ocijenila je da nepostojanje sveobuhvatnog pristupa ljudskim pravima u BiH rezultira stalnim trendom rasta kršenja ljudskih prava i neizvršavanja međunarodnih obaveza BiH, "a indikator za potonje je povećan broj preporuka koje UN-tijela upućuju vlastima BiH".

U prilog ovoj ocjeni, navela je da institucije koje se bave ljudskim pravima u BiH imaju, prije svega, reaktivni pristup, odnosno reagiraju na žalbe građana, te da je manje zastupljen proaktivni pristup radi preveniranja kršenja ljudskih prava, putem edukacije i drugih sadržaja.

Džumhur, nadalje, navodi da u 2014. godini na svim nivoima vlasti u BiH nije zabilježen značajniji trend donošenja zakona koji bi se odnosili na usklađivanje s međunarodnim obavezama, a tiču se pitanja prevencije torture u ustanovama gdje se vrši zadržavanje osoba, kao i "govora mržnje".

Vladavina zakona, kako je kazala, podrazumijeva efikasne institucije, prije svega institucije koje nadziru provođenje zakona, odnosno inspekcijske organe na svim nivoima vlasti.

Usto, uočen je i stalni trend politizacije obrazovnih i zdravstvenih ustanova, što je posebno izraženo putem imenovanja upravljačkih i nadzornih tijela.

Ombudsmen Nives Jukić ukazala je na zakonsku obavezu Institucije ombudsmena u vezi s podnošenjem posebnog izvještaja o pojavnim oblicima diskriminacije u BiH, a u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Naglasila je da je u toj oblasti u protekloj godini registrirano 230 žalbi, što, prema ocjeni Ombudsmena, ne odgovara stvarnom obimu diskriminiacije prisutne u BiH, a s obzirom na to da građani ne prijavljuju sve slučajeve, usljed nepovjerenja u institucije i percepcije da se ništa neće promijeniti, odnosno zbog straha od posljedica.

Najveći broj žalbi u ovom segmentu odnosi se na mobing kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu, a slijede žalbe na diskriminaciju na temelju društvenog položaja i spola, etničke pripadnosti, nacionalnog ili socijalnog porijekla i diskriminaciju na temelju obrazovanja.

Jukić ističe da su u vezi s tim u 2014. godini izdate 42 preporuke, od čega je svega 17 realizirano u cijelosti.

Po njenim riječima, osim za mobing, primijećen je i trend blagog povećanja broja žalbi koje se odnose na diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije (LGBT populacija), kao i predmeta koji se odnose na govor mržnje.

Inače, u Godišnjem izvještaju Ombudsmeni ukazuju na stepen izvršavanja obaveza primjene i poštivanja ljudskih prava od organa vlasti na svim nivoima.

Ombudsmeni BiH su u skladu s odredbama Zakona o Ombudsmenu BiH dužni svake godine dostaviti rezultate svojih aktivnosti u izvještajnom periodu Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentu Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH za 2014. kao i Godišnji izvještaj o pojavama diskriminacije je objavljen na web stranici Institucije www.ombudsmen.gov.ba

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: