|

Svaki sedmi stanovnik ima problem da se prehrani

Svaki sedmi stanovnik ima problem da se prehrani
0
F
FENA
16.11.2009. u 22:36
7
komentara
0

dijeljenja
Svaki sedmi stanovnik ima problem da se prehrani
Svaki sedmi stanovnik SAD-a ima problem da se prehrani, a više od trećine ih je s vremena na vrijeme gladno, pokazao je u ponedjeljak objavljeni izvještaj američke vlade, najlošiji otkad je 1995. počela da se prati tzv. "prehrambena sigurnost" stanovništva.
Podaci se odnose na 2008. godinu, u kojoj je ekonomija SAD-a bila u recesiji, finansijska tržišta su bila ozbiljno poljuljana, a stopa nezaposlenosti je premašila 10 posto, prenosi Reuters.

- Recesija je problem gladi učinila težim, a također i vidljivijim, izjavio je David Backmen iz grupacije za borbu protiv gladi "Hljeb za svijet", koji se zalaže za angažiraniji program federalnih vlasti protiv gladi, kao i za promjene u školskim obrocima.

Prošle godine je u SAD-u 14,6 posto domaćinstava, odnosno 49,1 milion stanovnika "zbog nedostatka sredstava imalo problema da osigura dovoljno hrane za sve članove porodice", objavilo je ministarstvo poljoprivrede SAD (USDA).

Takve porodice su koristile usluge javnih kuhinja, uključivale se u programe protiv gladi i jele manje raznovrsnu hranu.

Procjenjuje se da oko 5,7 posto američkih domaćinstava, odnosno 17,3 miliona ljudi ima "veoma nisku prehrambenu sigurnost", što znači da neki članovi porodice jedu manje nego što je potrebno.

U prosjeku, u takvim domaćinstvima se javlja manjak hrane tokom nekoliko dana u sedam do osam mjeseci godišnje.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...