Danilo Tuerk
0

"Svaki se narod mora suočiti sa svojom prošlošću"

FENA
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ponovio je u ponedjeljak da nije potreban "čin pomirbe" između Italije, Slovenije i Hrvatske simboličnim susretom predsjednika triju država.

"Na političkoj razini ne vidim potrebu za takvim posebnim simboličkim činom, a na etičkoj razini pitanje pomirbe uvijek može biti otvoreno i svaka ga država mora rješavati sama", rekao je Tuerk u ponedjeljak u razgovoru za mariborski radio.

"Gledajući u cjelini, treba odvojiti političko-diplomatsku razinu, gdje su stvari vrlo dobro postavljene, i etičku razinu pomirbe, gdje naše suočavanje s poviješću nije nikad dovršeno", rekao je slovenski predsjednik Tuerk.

Objašnjavajući prošlotjednu poruku kako nije potreban "dodatan čin pomirbe", koji bi međusobnim susretom u Trstu iskazali slovenski, talijanski i hrvatski predsjednik, Tuerk je ustvrdio da je 20. stoljeće svakom od tih triju naroda ostavilo "teško naslijeđe", ali je ponovio da u tom pogledu Italija mora učiniti više.

Ne možemo zanemariti da je fašizam, kao prva totalitarna ideologija na našem prostoru, nanio velika zla Slovencima, zločine koji još nisu doživjeli svoj konačan epilog", rekao je Tuerk za mariborski radio.