Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin

F
FENA
6.11.2008. u 13:52
0
0
Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin
0
Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin
Svakoga sata od posljedica uživanja opojnih droga umre jedan mladi Evropljanin, rekla je Isabelle Giraudon iz Evropskog centra za praćenje ovisnosti o drogama, koja je predstavila godišnje izvješće Centra za 27 evropskih zemalja.
Navela je da je sedam do osam hiljada smrtnih slučajeva u Evropi lani bilo povezano s uživanjem droga, a da je oko 600 hiljada osoba na zamjenskom tretmanu zbog uzimanja opioida.

U Evropi je lani kanabis konzumiralo 23 miliona osoba, a kokain njih četiri miliona. Ecstasy je koristilo 2,6, a amfetamin dva miliona Evropljana.

Među pozitivnim trendovima Giraudon je istakla činjenicu da konzumacija droga ulazi u stabilniju fazu, te da su sintetičke droge u laganom padu, a pad popularnosti doživljava i kanabis.

Negativni su pokazatelji o porastu konzumacije heroina i kokaina te visoka stopa smrtnosti, rekla je Giraudon, upozorivši i da je 2007. bila rekordna godina proizvodnje opijuma u Afganistanu, u kojem je lani proizvedeno čak 8.200 tona opijuma.

Konzumenti drogu najčešće nabavljaju u krugu rođaka i prijatelja. Više od polovice zaplijenjene droge odnosi se na marihuanu i njezine produkte, a slijedi heroin i sintetičke droge poput ecstasya i amfetamina, a na dnu je kokain, koji čini tri posto svih zapljena, rekao je Petković.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: