{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin

F
6.11.2008. u 13:52
0
0
Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin
0
Svaki sat od droge umre jedan Evropljanin
Svakoga sata od posljedica uživanja opojnih droga umre jedan mladi Evropljanin, rekla je Isabelle Giraudon iz Evropskog centra za praćenje ovisnosti o drogama, koja je predstavila godišnje izvješće Centra za 27 evropskih zemalja.
Navela je da je sedam do osam hiljada smrtnih slučajeva u Evropi lani bilo povezano s uživanjem droga, a da je oko 600 hiljada osoba na zamjenskom tretmanu zbog uzimanja opioida.

U Evropi je lani kanabis konzumiralo 23 miliona osoba, a kokain njih četiri miliona. Ecstasy je koristilo 2,6, a amfetamin dva miliona Evropljana.

Među pozitivnim trendovima Giraudon je istakla činjenicu da konzumacija droga ulazi u stabilniju fazu, te da su sintetičke droge u laganom padu, a pad popularnosti doživljava i kanabis.

Negativni su pokazatelji o porastu konzumacije heroina i kokaina te visoka stopa smrtnosti, rekla je Giraudon, upozorivši i da je 2007. bila rekordna godina proizvodnje opijuma u Afganistanu, u kojem je lani proizvedeno čak 8.200 tona opijuma.

Konzumenti drogu najčešće nabavljaju u krugu rođaka i prijatelja. Više od polovice zaplijenjene droge odnosi se na marihuanu i njezine produkte, a slijedi heroin i sintetičke droge poput ecstasya i amfetamina, a na dnu je kokain, koji čini tri posto svih zapljena, rekao je Petković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: