Open Europe
0

Svaki povjerenik odlazi s oko 1,2 miliona eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svaki povjerenik koji ove godine napusti Evropsku komisiju dobit će u prosjeku oko 1,2 miliona eura penzije, otpremnine i podrške na koju ima pravo dok ne pronađe novo radno mjesto, ocjenjuje britanski Open Europe.

Do te brojke Open Europe je došao uspoređujući iznos koji je dobio bivši povjerenik za trgovinu Peter Mandelson.

Neki povjerenici kojima istječe drugi mandat u Komisiji dobit će znatno veći iznos. Naprimjer, potpredsjednica Evropske komisije zadužena za komunikacijsku strategiju Margot Wallstroem, koja je članica Komisije od 1999. godine, na odlasku će dobiti 1,9 miliona eura.

Povjerenica za trgovinu Catherine Ashton, koja je prošle jeseni zamijenila Mandelsona na tom mjestu, na kraju mandata ove Komisije, dakle nakon samo godinu dana provedenih na toj funkciji, imat će pravo na 10.000 eura penzije godišnje. Uz to, naredne tri godine ima pravo na prijelaznu platu od po 90 hiljada godišnje, a dobit će još oko 20 hiljada eura kao podršku dok ne pronađe novo radno mjesto.

Povjerenici Evropske komisije imaju godišnju platu u visini 238 hiljada eura, a tome treba dodati iznose koje dobijaju kao naknadu za boravak u Bruxellesu u visini od 15 posto plate, te pokrivene troškove reprezentacije.

Predsjednik i potpredsjednici Evropske komisije imaju još veće plate.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ima godišnju platu od 290 hiljada eura, otprilike koliko i američki predsjednik Barack Obama.

Svaki povjerenik prosječno u petogodišnjem mandatu zaradio je oko 1,2 miliona eura čiste plate, ne računajući ostale pogodnosti.

Prema Open Europeu, Barrosova komisija s 27 povjerenika koštala je porezne obveznike u pet godina mandata više od 75 miliona eura.

Open Europe ocjenjuje da od sadašnjih 27 povjerenika njih 20 neće dobiti novi mandat. Oni će ukupno dobiti oko 25 miliona eura.

Analitičarka Opena Europea Sarah Gaskell kaže da će se "porezni obveznici u Evropi, čije su penzije progutane u recesiji, s pravom pitati zašto su plaćali tako veliki račun za šačicu udaljenih dužnosnika za koje nikada nisu glasali".