Svijet
0

Svaki peti stanovnik SAD-a smatra da ta zemlja ide ka pobjedi u iračkom ratu

FENA
Tek svaki peti stanovnik Sjedinjenih Američkih Država smatra da ta zemlja ide ka pobjedi u iračkom ratu, što je otprilike pad od čitavih 50 posto u odnosu na decembar prošle godine, objavila je u utorak televizijska mreža CNN.

Otprilike jednak broj ispitanika, ili 18 posto vjeruje da se ratna sreća okrenula na stranu pobunjenika, dok dvije trećine anketiranih smatra da u tom ratu uopće i nema pobjednika.

Od 1.013 odraslih Amerikanaca, obuhvaćenih anketom, 64 posto se protivi ratu, dok nešto više od polovine smatra da Amerika treba da odredi tačan datum povlačenja vojnika iz te države. Prema istraživanju koje je u prethodna tri dana obavila korporacija Opinion Researc Corp., nekih 60 posto Amerikanaca nezadovoljno je rezultatima rata protiv terorizma predsjednika Georgea Busha.

Bushovi republikanci, također, loše stoje pa se natpolovična većina ispitanika izjasnila da bi rivali, demokrate činili bolje poteze u sveukupnoj politici, naspram 40 posto pristalica republikanaca. Republikanci, ipak, stoje bolje u borbi protiv terorizma, pošto im je 48 anketiranih dalo podršku za nastavak akcije, naspram 40 posto onih koji bi da taj posao preuzmu demokrate.

Parlamentarni izbori u SAD-u bit će održani 7. novembra.