Anketa pokazala
0

Svaki drugi Amerikanac protiv angažmana u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Jedan od dva Amerikanca je protiv angažmana SAD-a u sukobu u Afganistanu, što je znatno povećanje od septembra, prema anketi Quinnipiac univerziteta objavljenoj u četvrtak.

Postotak ispitanih osoba koje ocjenjuju da Sjedinjene Države ne bi trebalo da budu uključene u ovaj sukob je 50, početkom septembra ih je bilo 41, a sredinom januara 35 posto.

Nasuprot tome, 44 posto ispitanih odobrava angažman zemlje u sukobu, početkom septembra je bilo 49 posto, a polovinom januara 59 posto.

Anketa je urađena na uzorku od 2.424 ispitanika od 8. do 15. novembra i s mogućnošću greške od plus minus dva boda.

Anketirani republikanci odobravaju nastavak rata sa 64 posto, samo jedna trećina demokrata (33 posto) je za, a 62 posto je protiv rata.

Podrška američkom angažmanu je podijelila porodice u kojima je jedan član u vojsci: 49 posto odobrava akcije zemlje, dok je 47 posto protiv.

Američki predsjednik Barack Obama se suočava s "krhkom političkom situacijom" u pitanju Afganistana, prema riječima Petera Browna, pomoćnika direktora univerzitetskog instituta za provođenje anketa.

Oko 100.000 američkih vojnika je raspoređeno u zemlji. Kako je datum povlačenja bio određen prošle godine za juli 2011. godine, novi plan o kojem piše američka štampa predviđa kraj američke borbene misije u Afganistanu 2014. godine.