Svijet
0

Svaki četvrti Nijemac pogođen siromaštvom

FENA
Najnoviji Vladin izvještaj o materijalnom stanju stanovništva, iz kojeg proizlazi da je četvrtina njemačkog stanovništva siromašna ili da mu prijeti siromaštvo, pokrenulo je u ponedjeljak široku društvenu raspravu o pojačanoj pojavi siromaštva njemačkih građana te izazvalo sukobe u vladajućoj demokršćansko-socijaldemokratskoj koaliciji glede smjernica socijalne politike.

Rasprava je počela kad je socijaldemokratski ministar rada Olaf Scholz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild" iznio pojedinosti Vladina izvještaja o materijalnom stanju stanovništva, o kojem bi Vlada službeno trebala raspravljati tek potkraj sljedećeg mjeseca.

Iz izvještaja proizlazi da 13 posto njemačkih građana živi ispod granice siromaštva, a još 13 posto se samo zahvaljujući raznim oblicima državne pomoći, poput dječjih naknada ili naknada za nezaposlene, održava iznad granice siromaštva.

Siromašnim se smatraju svi oni koji, u jednočlanu kućanstvu, raspolažu 781 eurom na mjesec, što je 60 posto prosječnog prihoda u Njemačkoj.

Ministar rada Scholz je stoga zatražio promjenu socijalne politike, uvođenje najniže plaće i povećanje poreza za bogate, čemu se protive demokršćani.

"Najgore je što mnogi građani, unatoč tomu što svaki dan odlaze na posao, žive u sjeni prijetećeg siromaštva", rekao je Scholz. Zaključio je da su primanja u nekim djelatnostima toliko niska da je država prisiljena tim djelatnicima plaćati dodatnu nadoknadu kako ne bi pali ispod granice socijalno ugroženih.

SPD-ov koalicijski partner na saveznoj razini, demokršćanska Unija CDU/CSU, optužila je Scholza za "nesportsku igru".

"Objavljivanje povjerljivih detalja izvještaja u javnosti, i to prije nego su o njima obaviješteni ostali članovi kabineta te istodobno guranje nekih socijaldemokratskih zahtjeva, poput minimalca, jako miriše na predizbornu kampanju", rekao je glavni tajnik CDU-a Volker Kauder aludirajući na sljedeću izbornu godinu.

Prijevremeno objavljivanje u medijima izvještaja o materijalnom stanju zateklo je i ministricu obitelji Ursulu von der Leyen (CDU). "To je vrlo neuobičajan način objavljivanja takvih dokumenata i nedopustivo je da je o tomu saznam iz novina", poručila je Von der Leyen, prenijela je Hina.

Opozicione stranke i vodeći sindikati su za sve veću razliku između bogatih i siromšnih slojeva društva optužili vladajuću koaliciju i njezinu politiku "sijanja socijalnih razlika".

Analitičari predviđaju da će socijalne teme, poput uvođenja minimalca ili povišenja poreza za bogate, vladati predizbornim kampanjama sljedeće godine.