{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svaki četvrti Nijemac pogođen siromaštvom

F
FENA
19.5.2008. u 18:34
0
0
Svaki četvrti Nijemac pogođen siromaštvom
0
Svaki četvrti Nijemac pogođen siromaštvom
Najnoviji Vladin izvještaj o materijalnom stanju stanovništva, iz kojeg proizlazi da je četvrtina njemačkog stanovništva siromašna ili da mu prijeti siromaštvo, pokrenulo je u ponedjeljak široku društvenu raspravu o pojačanoj pojavi siromaštva njemačkih građana te izazvalo sukobe u vladajućoj demokršćansko-socijaldemokratskoj koaliciji glede smjernica socijalne politike.
Rasprava je počela kad je socijaldemokratski ministar rada Olaf Scholz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika "Bild" iznio pojedinosti Vladina izvještaja o materijalnom stanju stanovništva, o kojem bi Vlada službeno trebala raspravljati tek potkraj sljedećeg mjeseca.

Iz izvještaja proizlazi da 13 posto njemačkih građana živi ispod granice siromaštva, a još 13 posto se samo zahvaljujući raznim oblicima državne pomoći, poput dječjih naknada ili naknada za nezaposlene, održava iznad granice siromaštva.

Siromašnim se smatraju svi oni koji, u jednočlanu kućanstvu, raspolažu 781 eurom na mjesec, što je 60 posto prosječnog prihoda u Njemačkoj.

Ministar rada Scholz je stoga zatražio promjenu socijalne politike, uvođenje najniže plaće i povećanje poreza za bogate, čemu se protive demokršćani.

"Najgore je što mnogi građani, unatoč tomu što svaki dan odlaze na posao, žive u sjeni prijetećeg siromaštva", rekao je Scholz. Zaključio je da su primanja u nekim djelatnostima toliko niska da je država prisiljena tim djelatnicima plaćati dodatnu nadoknadu kako ne bi pali ispod granice socijalno ugroženih.

SPD-ov koalicijski partner na saveznoj razini, demokršćanska Unija CDU/CSU, optužila je Scholza za "nesportsku igru".

"Objavljivanje povjerljivih detalja izvještaja u javnosti, i to prije nego su o njima obaviješteni ostali članovi kabineta te istodobno guranje nekih socijaldemokratskih zahtjeva, poput minimalca, jako miriše na predizbornu kampanju", rekao je glavni tajnik CDU-a Volker Kauder aludirajući na sljedeću izbornu godinu.

Prijevremeno objavljivanje u medijima izvještaja o materijalnom stanju zateklo je i ministricu obitelji Ursulu von der Leyen (CDU). "To je vrlo neuobičajan način objavljivanja takvih dokumenata i nedopustivo je da je o tomu saznam iz novina", poručila je Von der Leyen, prenijela je Hina.

Opozicione stranke i vodeći sindikati su za sve veću razliku između bogatih i siromšnih slojeva društva optužili vladajuću koaliciju i njezinu politiku "sijanja socijalnih razlika".

Analitičari predviđaju da će socijalne teme, poput uvođenja minimalca ili povišenja poreza za bogate, vladati predizbornim kampanjama sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: